7. december 2023

Er politikerne habile på Børsen? I Norge kan man komme i tvivl

BØRSRET

I det her afsnit af Juristeriet har vi inviteret professor i selskabsret og børsret Jesper Lau Hansen i studiet til en snak om habilitet og insider-handel på børsen. Baggrunden er de meget omtalte politiske aktieskandaler, der har ramt det norske samfund i efteråret. Lyt med – eller læs mere herunder.

Person der skriver på en bærbar, Aktiekurser

Foran et væld af journalister træder den forhenværende norske statsminister, Erna Solberg, op på talerstolen. Og erklærer sig uvidende inhabil i en række sager. Forud for talen har de norske medier kunnet afsløre, at hendes ægtemand har bedrevet særdeles omfattende handel med aktier, imens hun var statsminister.  

Flere af handlerne er sket i selskaber, som kort tid efter oplevede store kursstigninger – angiveligt på baggrund af Solberg-regeringens politiske udmeldinger. 

Men det er ikke kun den fhv. statsminister, der er plaget af aktieskandaler. Den nu fhv. Udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, måtte i efteråret træde tilbage som minister blandt andet på grund af sin ægtemands problematiske aktieaktiviteter. Også den norske forsknings- og uddannelsesminister, Ola Borten Møe, kom en tur i vælten efter at have købt aktier i et selskab, der kort efter modtog en stor offentlig kontrakt.

Kort sagt, så lader det til, at de norske politikeres aktieskandaler står i kø.

I den danske dækning af sagerne er det imidlertid kommet frem, at nordmændene faktisk har væsentligt strengere regler på området, end vi har herhjemme. Hvilket jo unægtelig rejser spørgsmålet om, om vi i Danmark kun er skånet for de her sager, fordi vores regler ikke er strenge nok til at opdage dem?

Det skal vi undersøge nærmere i det her afsnit. Derfor har vi inviteret Jesper Lau Hansen i studiet – han er professor i selskabsret og børsret her ved Det Juridiske Fakultet, så mon ikke han kan gøre os lidt klogere på, hvad der er på spil i de her sager. Hør afsnittet ovenfor eller på din foretrukne podcast-platform.

Skrevet af  Emil Tarp Vang

Emner