28. juli 2023

Grøn drivkraft: Udbudsret som redskab i den grønne omstilling

GRØNNE OFFENTLIGE INDKØB

I denne episode af Juristeriet tager vi en snak med professor Carina Risvig Hamer om, hvordan de offentlige indkøb kan være en katalysator for den grønne omstilling. Lyt med her – eller læs mere nedenfor.

Mønter og grønne planter

Hvert år køber det offentlige Danmark ind for 400 mia. kr. hos den private sektor. Udregner vi beløbet per dansker, så svarer det til næsten 70.000 kr. fra hver enkelt af os om året. Ser vi på klimaaftrykket for de offentlige indkøb, så var det i 2019 på godt 12 mio. ton. Det svarer næsten til det samlede CO2-aftryk fra samtlige danske husholdninger.

Det offentlige indkøb har med andre ord potentialet til at være en kæmpe katalysator for den grønne omstilling. Et potentiale som i hvert fald politikerne på Christiansborg gerne ser, at de offentlige indkøbere rundt om i landet, griber. Og de offentlige indkøb er faktisk blevet grønnere. Konkurrence- og forbrugerstyrelsen oplyser, at en mærkbart større andel af de offentlige EU-udbud i 2022 indeholdt grønne ord sammenlignet med udbuddene i 2020.

I denne episode af Juristeriet tager vi en snak med professor Carina Risvig Hamer om, hvor god en hjælp til at købe grønt de offentlige indkøbere får, når de kigger i udbudsloven, og hvilken pligt de overhovedet har til at fremme de grønne hensyn. Er udbudsloven med andre ord det redskab, der kan være med til at skabe den grønne handling, som der er behov for nu.  

Lyt til podcasten fra ovenstående player eller der, hvor du finder dine podcasts.

Skrevet af Lene Juhl Friedrichsen

Emner