Ph.d. roundtable – William Unmack

CEPRI

Det er hyppigt antaget i teorien, at der kan etableres solidarisk ansvar, når flere ”handler i forening”, eller hvis der foreligger ”psykisk medvirken”. Derudover er flere højesteretsdomme vanskelige at forklare ud fra traditionelle kausalitetsbetragtninger, hvor der fokuseres på, hvorvidt den enkeltes handling (eller undladelse) var en nødvendig betingelse for skadens indtræden.

Min ph.d.-afhandling angår erstatningsretligt medvirkensansvar uden for kontrakt, og det vil blive undersøgt, om der i dansk ret gælder et (almindeligt?) princip om erstatningsretligt medvirkensansvar, og – i bekræftende fald – hvad der nærmere skal til for at ifalde et sådant ansvar.  For at få betydning må et sådant medvirkensansvar have et andet retsfaktum end vurderingen iht. de almindelige erstatningsbetingelser. Afhandlingen vil derfor særligt undersøge, om det er muligt at ifalde erstatningsansvar for bidrag til en anden persons skadevoldende handling, selv om medvirkenshandlingen ikke i sig selv opfylder en eller flere af de almindelige erstatningsbetingelser.

Kort biografi

William blev cand.jur. fra Københavns Universitet i 2020 og arbejdede herefter med immaterialret og særligt patentretssager i Plesner. William blev advokat i 2023 og startede ph.d.-forløbet i september 2023.