Ludvig Holbergs Heltehistorier: mellem moralfilosofi og historie

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Ludvig Holbergs Heltehistorier : mellem moralfilosofi og historie. / Schmidt, Kristoffer.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 273 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Schmidt, K 2015, Ludvig Holbergs Heltehistorier: mellem moralfilosofi og historie. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Schmidt, K. (2015). Ludvig Holbergs Heltehistorier: mellem moralfilosofi og historie. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Schmidt K. Ludvig Holbergs Heltehistorier: mellem moralfilosofi og historie. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 273 p.

Author

Schmidt, Kristoffer. / Ludvig Holbergs Heltehistorier : mellem moralfilosofi og historie. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2015. 273 p.

Bibtex

@phdthesis{6e2591a572a54d308d7c38dcabac4b14,
title = "Ludvig Holbergs Heltehistorier: mellem moralfilosofi og historie",
abstract = "I 1739 udgav Ludvig Holberg v{\ae}rket Adskillige store Heltes og ber{\o}mmelige M{\ae}nds, s{\ae}r Orientalske og Indianske sammenlignede Historier og Bedrifter efter Plutarchi Maade (Heltehistorier). Bogen baserede sig p{\aa} Plutarchs parallelbiografiske metode fra v{\ae}rket Vitae Parallelae. Det blev til i alt tolv parallelbiografier, dvs. 24 biografier. V{\ae}rket blev en af Holbergs st{\o}rste salgssucceser, der inden for de n{\ae}ste halvtreds {\aa}r udkom i flere danske, tyske, nederlandske samt en russisk udgave. Succesen var s{\aa} stor, at Holberg seks {\aa}r senere dristede sig til at udgive efterf{\o}lgeren Adskillige Heltinders Og Navnkundige Damers Sammenlignede Historier Efter Plutarchi Maade (1745) (Heltindehistorier).Det er netop disse to v{\ae}rker, der er udgangspunktet for denne ph.d.-afhandling, hvis overordnede form{\aa}l er at udfylde nogle af hullerne i den eksisterende Holberg-forskning og drage nye konklusioner om emner, hvor der ikke hersker konsensus. Afhandlingen er udformet som en artikelsamling og kan opdeles i tre dele. Den f{\o}rste er et st{\o}rre kildestudie af Heltehistoriers 24 biografier, hvori Holbergs forh{\aa}ndenv{\ae}rende kildemateriale og arbejdsmetode afd{\ae}kkes og diskuteres. Herefter f{\o}lger en analyse af Holbergs helte- og skurkebegreb, der viser sig som mere komplekst, end hvad den nuv{\ae}rende forskning har afd{\ae}kket. Til slut gennemg{\aa}s 1700-tallets svenske reception af Helte- og Heltindehistorier, hvori s{\ae}rligt fokus l{\ae}gges p{\aa} bibliotekaren Johann Arckenholtz samt de to historikere Carl Christoffer Gj{\"o}rwell og Anders Sch{\"o}nberg.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Ludvig Holberg, Heltehistorier",
author = "Kristoffer Schmidt",
year = "2015",
month = feb,
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Ludvig Holbergs Heltehistorier

T2 - mellem moralfilosofi og historie

AU - Schmidt, Kristoffer

PY - 2015/2

Y1 - 2015/2

N2 - I 1739 udgav Ludvig Holberg værket Adskillige store Heltes og berømmelige Mænds, sær Orientalske og Indianske sammenlignede Historier og Bedrifter efter Plutarchi Maade (Heltehistorier). Bogen baserede sig på Plutarchs parallelbiografiske metode fra værket Vitae Parallelae. Det blev til i alt tolv parallelbiografier, dvs. 24 biografier. Værket blev en af Holbergs største salgssucceser, der inden for de næste halvtreds år udkom i flere danske, tyske, nederlandske samt en russisk udgave. Succesen var så stor, at Holberg seks år senere dristede sig til at udgive efterfølgeren Adskillige Heltinders Og Navnkundige Damers Sammenlignede Historier Efter Plutarchi Maade (1745) (Heltindehistorier).Det er netop disse to værker, der er udgangspunktet for denne ph.d.-afhandling, hvis overordnede formål er at udfylde nogle af hullerne i den eksisterende Holberg-forskning og drage nye konklusioner om emner, hvor der ikke hersker konsensus. Afhandlingen er udformet som en artikelsamling og kan opdeles i tre dele. Den første er et større kildestudie af Heltehistoriers 24 biografier, hvori Holbergs forhåndenværende kildemateriale og arbejdsmetode afdækkes og diskuteres. Herefter følger en analyse af Holbergs helte- og skurkebegreb, der viser sig som mere komplekst, end hvad den nuværende forskning har afdækket. Til slut gennemgås 1700-tallets svenske reception af Helte- og Heltindehistorier, hvori særligt fokus lægges på bibliotekaren Johann Arckenholtz samt de to historikere Carl Christoffer Gjörwell og Anders Schönberg.

AB - I 1739 udgav Ludvig Holberg værket Adskillige store Heltes og berømmelige Mænds, sær Orientalske og Indianske sammenlignede Historier og Bedrifter efter Plutarchi Maade (Heltehistorier). Bogen baserede sig på Plutarchs parallelbiografiske metode fra værket Vitae Parallelae. Det blev til i alt tolv parallelbiografier, dvs. 24 biografier. Værket blev en af Holbergs største salgssucceser, der inden for de næste halvtreds år udkom i flere danske, tyske, nederlandske samt en russisk udgave. Succesen var så stor, at Holberg seks år senere dristede sig til at udgive efterfølgeren Adskillige Heltinders Og Navnkundige Damers Sammenlignede Historier Efter Plutarchi Maade (1745) (Heltindehistorier).Det er netop disse to værker, der er udgangspunktet for denne ph.d.-afhandling, hvis overordnede formål er at udfylde nogle af hullerne i den eksisterende Holberg-forskning og drage nye konklusioner om emner, hvor der ikke hersker konsensus. Afhandlingen er udformet som en artikelsamling og kan opdeles i tre dele. Den første er et større kildestudie af Heltehistoriers 24 biografier, hvori Holbergs forhåndenværende kildemateriale og arbejdsmetode afdækkes og diskuteres. Herefter følger en analyse af Holbergs helte- og skurkebegreb, der viser sig som mere komplekst, end hvad den nuværende forskning har afdækket. Til slut gennemgås 1700-tallets svenske reception af Helte- og Heltindehistorier, hvori særligt fokus lægges på bibliotekaren Johann Arckenholtz samt de to historikere Carl Christoffer Gjörwell og Anders Schönberg.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Ludvig Holberg

KW - Heltehistorier

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Ludvig Holbergs Heltehistorier

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 131792814