De Bryder sig ikke om krokus: Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Standard

De Bryder sig ikke om krokus : Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de. / Rösing, Lilian Munk.

In: SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur, Vol. 43, 2018, p. 148-157.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearch

Harvard

Rösing, LM 2018, 'De Bryder sig ikke om krokus: Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de', SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur, vol. 43, pp. 148-157.

APA

Rösing, L. M. (2018). De Bryder sig ikke om krokus: Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de. SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur, 43, 148-157.

Vancouver

Rösing LM. De Bryder sig ikke om krokus: Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de. SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur. 2018;43:148-157.

Author

Rösing, Lilian Munk. / De Bryder sig ikke om krokus : Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de. In: SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur. 2018 ; Vol. 43. pp. 148-157.

Bibtex

@article{aaefa8745b154d77b4fe1cb51dbb9a04,
title = "De Bryder sig ikke om krokus: Et essay om passiv, pronominer og pr{\ae}sens i Helle Helles de",
abstract = "Helle Helles seneste roman hedder de – og s{\aa} kan en titel p{\aa} det danske sprog n{\ae}ppe blive mere minimal, det skulle da lige v{\ae}re i eller I. Men hvem er de? Grammatisk anskuet er de et personligt pronomen, og i artiklen unders{\o}ges det, hvordan de personlige pronominer b{\ae}rer bogen, men ogs{\aa} hvordan de undg{\aa}s med passiv-konstruktioner, og hvordan bogens radikale brug af pr{\ae}sens, ogs{\aa} d{\'e}r hvor man ville forvente pr{\ae}teritum, skaber en s{\ae}rlig tidsoplevelse. Bogens s{\ae}rlige greb s{\o}ges desuden indkredset som en forskydning af de st{\ae}rke f{\o}lelser og en opm{\ae}rksomhed p{\aa} det banales poesi. Alt dette for at s{\o}ge svar p{\aa}, hvorfor Helle Helles prosa virker s{\aa} st{\ae}rkt, hvorfor l{\ae}seren griner og gr{\ae}der p{\aa} trods (eller m{\aa}ske netop i kraft) af den lavm{\ae}lte og ordknappe stil.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Helle Helle, stilanalyse",
author = "R{\"o}sing, {Lilian Munk}",
year = "2018",
language = "Dansk",
volume = "43",
pages = "148--157",
journal = "SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur",
issn = "0906-9976",
publisher = "Forlaget Spring",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - De Bryder sig ikke om krokus

T2 - Et essay om passiv, pronominer og præsens i Helle Helles de

AU - Rösing, Lilian Munk

PY - 2018

Y1 - 2018

N2 - Helle Helles seneste roman hedder de – og så kan en titel på det danske sprog næppe blive mere minimal, det skulle da lige være i eller I. Men hvem er de? Grammatisk anskuet er de et personligt pronomen, og i artiklen undersøges det, hvordan de personlige pronominer bærer bogen, men også hvordan de undgås med passiv-konstruktioner, og hvordan bogens radikale brug af præsens, også dér hvor man ville forvente præteritum, skaber en særlig tidsoplevelse. Bogens særlige greb søges desuden indkredset som en forskydning af de stærke følelser og en opmærksomhed på det banales poesi. Alt dette for at søge svar på, hvorfor Helle Helles prosa virker så stærkt, hvorfor læseren griner og græder på trods (eller måske netop i kraft) af den lavmælte og ordknappe stil.

AB - Helle Helles seneste roman hedder de – og så kan en titel på det danske sprog næppe blive mere minimal, det skulle da lige være i eller I. Men hvem er de? Grammatisk anskuet er de et personligt pronomen, og i artiklen undersøges det, hvordan de personlige pronominer bærer bogen, men også hvordan de undgås med passiv-konstruktioner, og hvordan bogens radikale brug af præsens, også dér hvor man ville forvente præteritum, skaber en særlig tidsoplevelse. Bogens særlige greb søges desuden indkredset som en forskydning af de stærke følelser og en opmærksomhed på det banales poesi. Alt dette for at søge svar på, hvorfor Helle Helles prosa virker så stærkt, hvorfor læseren griner og græder på trods (eller måske netop i kraft) af den lavmælte og ordknappe stil.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Helle Helle

KW - stilanalyse

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 43

SP - 148

EP - 157

JO - SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur

JF - SPRING - tidsskrift for moderne dansk litteratur

SN - 0906-9976

ER -

ID: 212420683