Økologisk Svineproduktion: økonomien i tre produktionssystemer

Research output: Book/ReportReportResearch

Documents

  • Niels Tvedegaard
Omkostningen ved at producere et kilo økologisk svinekød varierer imellem 14,5 kr. og 19 kr. Omkostningen afhænger af produktionssystemet og belægningsgraden (DE pr. ha). Det er ca. 50 øre pr. kg dyrere at producere økologiske grise på friland sam-menlignet med systemer, hvor slagtesvin holdes i stald med løbegård. Den øgede om-kostning i systemer på friland skyldes et større arbejdsforbrug. Den isolerede omkost-ning ved at udvide grisenes udearealer i marken er meget begrænset. Det skyldes en kombination af lave økologiske kornpriser samt det forhold, at græsmarker fra år 2005, som følge af CAP reformen, opnår samme tilskud som kornmarkerne. Enheds-stien med grise opstaldet i telte viser sig at være en noget dyrere produktionsform. Dette skyldes ikke mindst et meget stort halmforbrug, som medfører betydelige om-kostninger både mht. indkøb, presning og udmugning. Det forudsættes i analyserne, at der ikke kan anvendes konventionelt husdyrgødning, foder eller halm. Når der ikke kan importeres husdyrgødning til bedriften, så skal belægningen ned på ca. 0,40 DE pr. ha for at bedriften bliver selvforsynende med foder.
Original languageDanish
Place of PublicationKøbenhavn
PublisherFødevareøkonomisk Institut
Number of pages80
Publication statusPublished - 2005
SeriesRapport / Fødevareøkonomisk Institut
Number174
ISSN0106-1291

Number of downloads are based on statistics from Google Scholar and www.ku.dk


No data available

ID: 7993402