Bank- og Finanskonference - om adfærdsregulering af den finansielle sektor

Bank og Finans symboler + foretningskvinde

Har vi brug for flere regler eller bedre regulering af den finansielle sektor? Dette hovedspørgsmål besvares i denne konference.

Den finansielle sektor er i de seneste år blevet mødt med stigende krav om samfundsansvarlig adfærd. Sådanne krav er ikke mindst foranlediget af skandaler og kedelige mediesager på en række områder. Få brodne kar har på nogle områder ødelagt det for de mange. I andre tilfælde har enkeltstående sager i medierne foldet sig ud som mere systemiske udfordringer i bank- og finanssektoren. Lovgiver, politikere, kunder, forbrugere, NGO’er og andre udtrykker stigende krav om mere samfundsansvarlig adfærd. Sektorens ry og rygter er udfordret og en tillidskrise reel.  Samtidig ser vi også en branche, der på centrale områder er villige til at tage et større samfundsansvar, skabe adfærdsmæssige ændringer og bidrage til den grønne omstilling.

Kravene til den finansielle sektor er steget de seneste år, både i antal og kompleksitet. Så hvor er vi nu? Er der behov for adfærdsmæssige ændringer i sektoren? På hvilke områder? Og hvordan kan juraen anvendes som adfærdsmæssigt styringsværktøj?

Konferencen adresserer disse spørgsmål ud fra en række underliggende emner, herunder bl.a. inden for kravene til god skik, ledelse, investeringer og aktivt ejerskab, samfundsansvarlig kreditgivning, bæredygtighed og grøn omstilling fra såvel et offentligretlig og et privatretligt perspektiv.

Konferencen støttes økonomisk af DJØF og advokatfirmaet Gorrissen Federspiel.

Målgruppe

Konferencen er målrettet jurastuderende, advokater, jurister og andre med interesse for finansiel regulering og finansieringsret.

Program

Bank- og Finanskonference - om adfærdsregulering af den finansielle sektor (pdf)

Tilmelding

Konferencen er gratis men tilmelding er nødvendig, da pladserne er begrænsede.  Venligst tilmeld dig via denne tilmeldingsformular  senest onsdag den 5. marts 2025 kl. 12:00.

Kurset er meritgivende på advokaters efteruddannelse. Kursusbevis udstedes hvis ønsket.

Et antal pladser er forhåndsreserveret til studerende i kandidatfagene ”Bank- og Finansret” og ”Erhvervsret – selskabs, finans og bæredygtighed”.

Talere

Christina Gravert, lektor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet, ”Science of Behavior Change”.

Hanne Birkmose, professor, dekan på Det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet, ”Adfærdsændringer gennem aktivt ejerskab”.

Linda Nielsen, professor, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, ”Adfærdsændringer inden for bekæmpelse af hvidvask”.

Tanja Jørgensen, professor, Juridisk Institut, Aarhus Universitet, ”God skik, finansiel rådgivning og rådgiveransvar”.

Tina Herbing, advokat, partner Gorrissen Federspiel, ”Adfærdsændring gennem sustainability-linked loans og grønne lån i praksis”.

Lone Wandahl Mouyal, lektor i erhvervsret og bæredygtighed, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, ”Adfærdsændringer gennem krav til bæredygtighed”.

Louise Caroline Mogensen, direktør, Finanstilsynet ”Tilsyn med den finansielle sektors adfærd.”

Ane Arnth Jensen, konstitueret adm. Direktør I Finans Danmark samt direktør I Realkreditrådet. “Finans Danmark - hvad siger branchen?”

Nina Dietz Legind, professor, ph.d., Juridisk Institut, Syddansk Universitet. ”Regulering af aflønning – på tværs af forskellige retsdiscipliner”

Ordstyrer og debatleder

Mette Mandrup, journalist og finansredaktør på Børsen.

Biografier 

 

 

 

Christina Gravert er lektor i adfærdsøkonomi på Økonomisk Institut, Københavns Universitet.  Hendes forsknings omfatter optimal politikdesign, nudging og bæredygtig adfærdsændring. Hun forsker i samarbejde med offentlige og private institutioner inden for sundhedsadfærd og miljømæssig bæredygtighed. Hun er medstifter af Impactually, en af ​​Nordens første konsulentvirksomheder inden for adfærdsøkonomi. Hun er medlem af det videnskabelige råd for Société Générale.

 

Foto: Robert Wengler

Hanne Søndergaard Birkmose er dekan ved det Samfundsvidenskabelige Fakultet, Syddansk Universitet. Hun har været professor ved Syddansk Universitet i en årrække, hvor hun blandt andet har beskæftiget sig med regulering af finansielle virksomheder. Særligt har hun arbejdet med betydningen af EU's sustainable finance dagsorden for de institutionelle investorer og deres rolle som aktive ejere. Hun er desuden forfatter af flere bøger om regulering af investeringforeninger og forvaltere af alternative investeringsfonde. Hun sidder i redaktionskomiteen for Nordisk Tidsskrift for Selskabsret og er medlem af bl.a. det nordiske selskabsretsnetværk og Nordic Corporate Governance Network.

 

 

 

Linda Nielsen er professor i globaliseringsret på Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet og har en bred erfaring inden for bæredygtighed, etik og hvidvask. Linda Nielsen har bl.a. rig erfaringer som deltager i nationale og EU-arbejdsgrupper og betroede hverv, herunder som formand for FinansDanmarks Hvidvask-taskforce 2019 og som formand for Mæglings- og Klageinstitutionen for Ansvarlig Virksomhedsadfærd (NCP Danmark). Linda Nielsen er desuden forfatter til bogen ”Finansret”, medforfatter til bogen ”Bæredygtighedsret” og fagleder i faget Bank- og Finansret på den juridiske kandidatuddannelse.

 

Tanja Jørgensen er professor i retsvidenskab ved Juridisk Institut, Aarhus Universitet, og medlem af Erhvervsankenævnet. Med udgangspunkt i formueretten er hovedområderne for hendes forskning: bankret, finansierings- og kreditret samt forbruger- og kunderet. I 2010 opnåede hun ph.d.-graden på baggrund af afhandlingen ”Forbrugerkredit – retligt og retspolitisk” og er forfatter til en række bøger og artikler.

 

Tina er advokat og partner hos Gorrissen Federspiel og er specialiseret i bank og finans. Hun bistår klienter både på bank- og kundesiden med alle former for finansieringsaftaler og har et specifikt fokus på bæredygtig finansiering og finansiering af projekter indenfor vedvarende energi.

 

 

Lone Wandahl Mouyal er ansat på Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, hvor hun forsker inden for erhvervsret og bæredygtig udvikling med særlig fokus på virksomheders rolle og ansvar i samfundet.

Lone Wandahl Mouyal har særlig viden inden for samspillet mellem erhvervsudvikling, menneskerettigheder og bæredygtig udvikling, herunder som advokat i DLA Piper og i Danske Bank. Aktuelt beskæftiger hun sig med finanssektorens rolle i samfundet.

Lone Wandahl Mouyal er desuden medforfatter til bogen ”Bæredygtighedsret” og underviser i kandidatfaget af samme navn på Det Juridiske Fakultet samt i faget ”Erhvervsret – selskaber, finans og bæredygtighed”.

 

Louise Mogensen tiltrådte som direktør i september 2023.

Louise Mogensen har stor indsigt i og ledelseserfaring fra den finansielle sektor bl.a. som direktør i Forenet Kredit og fra tidligere stillinger som vicedirektør i Finans Danmark, kontorchef i Erhvervsministeriet og fra Nationalbanken.

Louise Mogensen er uddannet Cand.polit fra Københavns Universitet.

 

 

 

Ane Arnth Jensen er konstitueret adm. Direktør I Finans Danmark samt direktør I Realkreditrådet.

Tidligere har Ane været økonom i Privatbanken, økonom i Realkredit Danmark, leder af Politisk Økonomisk Sekretariat ved Venstres Folketingsgruppe samt adm. direktør i Foreningen Registrerede Revisorer FRR.

Ane er cand.polit fra Københavns Universitet.

 

 

Nina Dietz Legind er professor i bank- og kapitalmarkedsret på Syddansk Universitet, og har udgivet en række forskningspublikationer inden for området. Nina har desuden rig ledelseserfaring. Hun sidder i en række bestyrelser og er bl.a. aktuelt bestyrelsesformand i Finanstilsynet.