3. juli 2020

Prestigefuld bevilling til forskning i sundhed og digitalisering

Sundheds App

Katharina Ó Cathaoir, adjunkt ved Det Juridiske Fakultet, modtager det prestigefulde Pro Futura Scientia Fellowship til sin forskning i, hvordan lovgivningen kan sikre inklusion af marginaliserede grupper i data-drevne, digitale sundhedsløsninger. Det er første gang, at en ansat på et dansk universitet bliver tildelt Pro Futura Scientia forskningsstipendiet.

Katharina Ó CathaoirDe nordiske velfærdssamfund står over for en lang række udfordringer inden for sundhed: kræft, diabetes, en stadig ældre befolkning og eksplosivt stigende udgifter til behandling og medicin.
Håbet er, at moderne data-baserede digitale teknologier skal løse en stor del af disse udfordringer. Imidlertid falder en række grupper, for eksempel kvinder, etniske minoriteter, ældre, børn og mennesker med kognitive vanskeligheder, ofte uden for de nye data-drevne teknologier. Disse grupper er traditionelt blevet registreret mindre, og derfor mangler man data om dem. Det betyder, at man ikke i samme grad kan sammensætte behandlingsformer, der kommer disse grupper til gavn.

Adjunkt Katharina Ó Cathaoir forsker i, hvordan vi kan tilpasse lovgivningen, så vi får bedre sundhedsdata om marginaliserede samfundsgrupper. En del af dette arbejde består i at kortlægge, hvordan lovgivningen og regulativer styrer vores indsamling af sundhedsdata. Med udgangspunkt i den viden giver hendes forskning bud på, hvordan lovgivningen kan reformeres for at sikre større inklusion og lighed til sundhed i de skandinaviske velfærdssamfund. Som anerkendelse for betydningen og kvaliteten af denne forskning har Katharina Ó Cathaoir netop modtaget det prestigefulde Pro Futura Scientia Fellowship, der gives til de bedste, yngre forskere inden for samfundsvidenskab og humaniora.

Vigtig anerkendelse

Med Pro Futura Scientia stipendiet er Katharina Ó Cathaoir sikret fem år til at fortsætte sin forskning, og det er et vigtigt rygstød, forklarer hun.
- Jeg er stadig tidligt i min karriere, og derfor er denne anerkendelse meget vigtig for mig. Pro Futura Scientia stipendiet giver mig mulighed for at udvikle min forskning i samarbejde med forskere fra forskellige andre discipliner. Derudover inkluderer stipendiet også et forskningsophold på Swedish Collegium for Advanced Studies, hvilket jeg ser meget frem til, siger Katharina Ó Cathaoir.

Gennem sin forskning håber Katharina Ó Cathaoir at kunne bidrage til nye løsninger i fremtidens sundhedsvæsen.
- Målet for min forskning er, at den skal være med til at skabe bedre lighed i sundhed og sikre, at vi i de nordiske lande lever op til menneskerettighederne på det område. Det skal den gøre ved at sætte fokus på lovgivningen og reguleringen af de grupper, der falder uden for de fremstormende digitale sundhedsteknologier, siger Katharina Ó Cathaoir.

Høj samfundsrelevans

På Det Juridiske Fakultet vækker forskningsstipendiet til Katharina Ó Cathaoir begejstring.
- Det er en kæmpe anerkendelse af Katharinas potentiale, at hun som den første videnskabelige medarbejder fra et dansk universitet bliver tildelt et Pro Futura Scienctia Fellowship, der er et meget prestigefyldt svensk eliteforskerprogram for lovende forskere. Katharina arbejder med forskningstemaer inden for sundhedsrettten af stor relevans og betydning for samfundet. Jeg ønsker hende et stort tillykke med fellowshippet, siger Dekan Jacob Graff Nielsen.

Ud over Katharina Ó Cathaoir har fem andre yngre forskere modtaget Pro Futura Scientia Fellowship i 2020. Stipendiet uddeles hvert år af Swedish Collegium for Advanced Studies (SCAS) i samarbejde med Riksbankens Jubilæumsfond. Det gives til særligt talentfulde yngre forskere fra nordeuropæiske universiteter og Cambridge University.

Læs mere om Katharina Ó Cathaoir