Væksthuset for bæredygtig skat og Verdensmålene
Væksthuset er en ny platform for studenterforskningsprojekter inden for bæredygtighed og FNs Verdensmål. Væksthuset vil skabe en platform, hvor studerende, forskere og det private/offentlige erhvervsliv kan indgå tætte samarbejder om idéer til forskningsprojekter vedrørende bæredygtighed, som bl.a. fokuserer på skatter og afgifters rolle i forbindelse med opfyldelse af Verdensmålene. Derfor henvender Væksthuset sig fagligt bredt til alle juridiske områder samt andre fagområder og –discipliner, så længe projektet har en bæredygtig vinkel. Deltagelse i Væksthusets projekter kan både ske som et ECTS-givende forløb eller som en ekstraindsats ved siden af studiet.
Formålet med Væksthuset er at skabe en ny og innovativ platform for udviklingen af studenterforskningsprojekter, der kan give grobund for mere forskning i bæredygtighed og Verdensmålene set ud fra forskellige faglige vinkler og perspektiver. Studerende kan således opnå kompetencer inden for tværfaglig og –disciplinær innovation og entreprenørskab ved at yde en aktiv, kreativ og selvstændig indsats i tæt samarbejde med andre studerende, forskere fra universitetet og praktikere fra det private og offentlige erhvervsliv. Gennem tæt samarbejde bl.a. med Human & Legal Innovation Hub, Københavns Universitet, vil der være fokus på at afsøge mulighederne for, at projekterne kan resultere i nye start-ups inden for bæredygtighed.
Væksthuset er etableret med støtte fra Fonden for Entreprenørskab, og det er forankret i forskningsgruppen FIRE – Fiscal Relations Research Group, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Væksthuset arbejder bl.a. tæt sammen med Juridisk Institut, Syddansk Universitet, Human & Legal Innovation Hub, Københavns Universitet, samt eksterne samarbejdsparter fra det offentlige og private erhvervsliv, herunder Ørestad Innovation City Copenhagen, Djøf Forlag, Dansk Erhverv, Plesner mv. Væksthuset søger løbende eksterne samarbejdsparter, der kunne have lyst til at bidrage til et eller flere af studenterforskningsprojekterne på den ene eller den anden måde.
Studenterforskningsprojekterne afvikles ved, at Væksthuset udbyder en række fastlagte temaer eller problemstillinger inden for bæredygtighed, som de studerende herefter kan vælge at belyse og forske i fra forskellige faglige vinkler, undertemaer mv. De studerende vil således indgå i en studiegruppe med andre studerende fra forskellige fakulteter, institutter og universiteter, hvor de i fællesskab gennemgår et struktureret projektforløb centreret omkring temaet eller problemstillingen.
Læs mere om, hvordan du kan deltage i et forskningsprojekt med og uden ECTS
Bæredygtighed og jurister
Hør prodekan for uddannelse på Det Juridiske Fakultet, Kristian Cedervall Lauta gøre opmærksom på samfundets mange udfordringer i forhold til bæredygtighed. For at kunne løse sådanne udfordringer i fremtiden er der behov for at uddanne jurister, der kan tænke tværfagligt, konstruktivt og kreativt.
Bæredygtighed set ud fra et erhvervsperspektiv
Advokat Lone Wandahl Mouyal, der arbejder inden for den finansielle sektor, fortæller her, hvorfor bæredygtighed er vigtig at have på dagsordenen, og hvorfor det er et vigtigt emne at beskæftige sig med som advokat i erhvervslivet. Det er således blot at komme i gang med at involvere sig i emner vedrørende bæredygtighed allerede som studerende!
Vi søger nysgerrige og motiverede BA- og KA-studerende fra jura, humaniora og teologi, der kunne tænke sig at arbejde tværfagligt og tværvidenskabeligt med bæredygtighed og FNs Verdensmål i forbindelse med temaet ”Brug, genbrug og reparation” i løbet af foråret 2021.
Læs mere om projektet og tilmeld dig her
Vi søger nysgerrige og motiverede BA- og KA-studerende fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet, der kunne tænke sig at arbejde tværfagligt og tværvidenskabeligt med bæredygtighed og FNs Verdensmål i forbindelse med temaet ”Madspild, skatter og afgifter” i løbet af foråret 2021.
Vi søger nysgerrige og motiverede jurastuderende, der kunne tænke sig at arbejde tværfagligt med bæredygtighed og FNs Verdensmål i forbindelse med temaet ”Bæredygtighed inden for byggeri og fast ejendom” i løbet af foråret 2021. Projektet vil tage udgangspunkt i skatte- og afgiftsretlige forhold og problemstillinger i forbindelse med fremme af bæredygtighed inden for byggeri og fast ejendom, hvilket f.eks. kunne være i forbindelse med fradrags- og afskrivningsregler i forbindelse med investeringer og udgifter til bæredygtigt byggeri, vedligeholdelse, genbrug, affald, håndværkerfradrag, klima- og miljøafgifter, brugtmomsordningen, momsmæssig behandling af bygge- og ejendomssektoren osv. Studerende med interesse for andre retsområder kan deltage, da tværfaglige vinkler netop hilses velkommen, og projektet er for alle interesserede studerende fra Københavns Universitet og Syddansk Universitet. Det vil også være muligt at arbejde med nogle konkrete problemstillinger foreslået af virksomheder som f.eks. det nye forslag om ejendomsvurderinger, der vil øge skatten på jord til grøn energi.
UCPH Fiscal Relations Law Journal (FIRE Journal) udgives hos Djøf Forlag, og er et non-profit Open Access elektronisk tidsskrift inden for skatte- og afgiftsret, hvor forskere, praktikere og studerende kan publicere videnskabelige og innovative artikler samt andre og mindre artikler. E-tidsskriftet henvender sig bredt til alle juridiske områder og tværfaglige discipliner, når blot der kan påvises en eller anden form for skatte- eller afgiftsretlig vinkel på artiklen. Artikler, der vedrører bæredygtighed og FNs Verdensmål er velegnede til at blive publiceret i FIRE Journal. Artikler kan publiceres på dansk, norsk, svensk og engelsk, og e-tidsskriftet har løbende udgivelser.
Tilmeld nyhedsbrev
Kontakt
Lektor
Karina Kim Egholm Elgaard
FIRE – Fiscal Relations Research Group
Det Juridiske Fakultet
Københavns Universitet
Søndre Campus, Bygning: 5C.2.16
Karen Blixens Plads 16
2300 København S
Telefon: (+45) 35 32 37 86
E-mail: karina.egholm.elgaard@jur.ku.dk