13. april 2018

Dansk menneskeretsudspil langt fra russisk ønske

Foto: Ditte Valente

Efter at have siddet med til forhandlingerne torsdag d. 12. april, udtaler Mikael Rask Madsen sig til P1 Orientering om russisk reaktion på nyt dansk udspil.

Overraskelse i Moskva efter det nye udkast til København-erklæringen. Det nye udspil er mere moderat i forbindelse med medlemsstaternes forfatningmæssige traditioners mulighed for at være udslagsgivende for hvorvidt domme fra Strasbourg skal følges. Dette har betydet skuffelse hos russerne.

Sammenlignet med det tidligere udkast, der var præget af dansk indenrigspolitisk dagsorden, sigter det nye på et bedre europæisk samarbejde. Ifølge Mikael Rask Madsen ratificerer det hvad domstolene allerede gør.

Hør hele interviewet her

Mikael Rask Madsen er Centerleder og Professor ved Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet, Centre of Excellence for International Courts (iCourts). Han arbejder i sin forskning med retssociologiske problemstillinger relateret til globalisering og europæisering, herunder særligt internationale domstoles udvikling og udfordringer, ret og europæisk integration, juridiske eliters rolle i globalisering, den juridiske professions udvikling og retlig viden og magt.