Jurastuderende forhandler klimaaftale – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Globale nyheder > Jurastuderende forhand...

08. december 2008

Jurastuderende forhandler klimaaftale

Det er ikke kun verdens statsledere og topforhandlere, der næste år mødes i København for at finde løsninger på klodens klimaudfordringer. Allerede i foråret sætter jurastuderende fra nogle af verdens bedste universiteter hinanden stævne i København for at forhandle Kyoto Protokollens afløser.

Omdrejningspunktet er forhandlingsspillet Copenhagen Competition, hvor hold af jurastuderende fra hele verden konkurrerer om at give det bedste bud på traktatteksten til en ny klimaaftale. Spillet arrangeres af Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet og afvikles op til den videnskabelige klimakongres 10.-12. marts 2009, som universitetet er vært for.

Både resultaterne fra klimakongressen og de jurastuderendes forhandlingsspil overdrages efterfølgende til brug for FN´s klimatopmøde i december 2009.

- Det interessante ved Copenhagen Competition er, at deltagerne alle er studerende og dermed kan betragtes som morgendagens beslutningstagere. Spillet kan altså give os en idé om, hvordan de ser fremtiden og vores muligheder for at begrænse klodens CO2-udslip, siger dekan Henrik Dam fra Det Juridiske Fakultet.

- Spillet er også interessant, fordi det foregriber forhandlingerne mellem den rige og den fattige del af verden, tilføjer Henrik Dam, der glæder sig over, at det er lykkedes Københavns Universitet at tiltrække hold fra Australian National University, Berkeley og Yale - og fra universiteter i både Indien, Afrika og Sydamerika.

Vanskelige forberedelser
Det er på ingen måde nogen let opgave, de jurastuderende står over for. Forhandlingsspillet stiller store faglige krav til de studerendes forståelse af hele Kyoto-systemet, når de skal skrive selve lovteksten og tage stilling til de indbyggede dilemmaer. De jurastuderende får på den måde mulighed for at afprøve rollen som politiske beslutningstagere - en rolle der kan blive deres lod i fremtiden.

Lige nu forbereder de tilmeldte hold - inklusiv en gruppe danske jurastuderende - et skriftligt indlæg med afleveringsfrist 15. december. Indlæggene danner grundlag for udvælgelse til den endelige mundtlige forhandling, der finder sted i København i marts. I finalen dyster i alt otte hold - fire velstillede lande og fire udviklingslande.

Om juridiske forhandlingsspil
Det Juridiske Fakultet deltager i en række juridiske processpil, hvor de studerende for eksempel kan lære at forhandle eller at procedere. Læs mere om fakultetets processpil på processpil.dk og læs mere om Copenhagen Competition på https://jura.ku.dk/copenhagencompetition/.

Kontakt:
Dekan Henrik Dam, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Tlf. 35 32 35 50.
Kommunikationsmedarbejder Nina Gravesen, Det Juridiske Fakultet, Københavns Universitet. Tlf. 35 32 40 59.