Mellem brosten, knyst, skolæst og mode: Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Standard

Mellem brosten, knyst, skolæst og mode : Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København. / Andersen, Vivi Lena.

Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2017. 727 p.

Research output: Book/ReportPh.D. thesisResearch

Harvard

Andersen, VL 2017, Mellem brosten, knyst, skolæst og mode: Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

APA

Andersen, V. L. (2017). Mellem brosten, knyst, skolæst og mode: Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet.

Vancouver

Andersen VL. Mellem brosten, knyst, skolæst og mode: Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2017. 727 p.

Author

Andersen, Vivi Lena. / Mellem brosten, knyst, skolæst og mode : Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København. Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet, 2017. 727 p.

Bibtex

@phdthesis{98a93bd1f9164e9a8ca36e3d93b26f77,
title = "Mellem brosten, knyst, skol{\ae}st og mode: Sko fra 1300-1800 fra ark{\ae}ologiske udgravninger i K{\o}benhavn",
abstract = "K{\o}benhavns Museum har i de seneste ti {\aa}r gennemf{\o}rt en r{\ae}kke st{\o}rre ark{\ae}ologiske unders{\o}gelser med s{\ae}rligt gode bevaringsforhold for organisk materiale, herunder sko. Samlingen giver indblik i fodt{\o}js-praksisser hos et bredt udsnit af den k{\o}benhavnske befolkning i en periode, hvor byen gik fra at v{\ae}re en mindre bebyggelse og handelsplads til at v{\ae}re hovedstad med bredt, internationalt netv{\ae}rk og udsyn. 7.205 hele eller dele af ark{\ae}ologisk fundne sko fra 1300-1800 danner her basis for et genstandsbiografisk studie af hvordan hverdagsfodt{\o}j blev brugt og udviklet set ud fra klima og funktion, h{\aa}ndv{\ae}rk og handel samt mode og iscenes{\ae}ttelse. Inden for den tv{\ae}rfaglige ramme for historisk ark{\ae}ologi (med inddragelse af skriftlige kilder, billedkunsten og det bevarede, ikke-ark{\ae}ologiske fodt{\o}j) belyses de fundne sko og de mennesker, der bar dem. Den tv{\ae}rfaglige tilgang inkluderer ogs{\aa} naturvidenskabelige analyser og eksperimenterende fors{\o}g udf{\o}rt i samarbejde med skomagere, fodspecialister og re-enactors. Forholdet mellem fodt{\o}jet, byen og mennesket som producent eller forbruger danner omdrejningspunkt for projektet. Sko blev formentlig opfundet for at beskytte mennesket mod natur- og klimatiske forhold og for at sikre menneskets mobilitet, men studiet viser, at sko fik en v{\ae}sentlig rolle i forhold til social overlevelse og socialkomfort i en visuel kommunikation med omverden. If{\o}lge denne analyse var hverdagsskoens brug og udvikling i K{\o}benhavn pr{\ae}get af b{\aa}de funktionelle, h{\aa}ndv{\ae}rks- og modem{\ae}ssige aspekter i en konstant lokal tilpasning af udenlandske tendenser, ligesom den var pr{\ae}get af byens egen udvikling og af det menneske, der bar skoen og dennes {\o}vrige kl{\ae}dedragt. De overordnede tendenser, der tegner sig i materialet er, at skoene i l{\o}bet af de 500 {\aa}r blev mere: teknisk komplekse, specialiserede, holdbare, genbrugte, reparerede, pyntede, varierede i type og kvalitet, regulerede, k{\o}nsdifferentierede, udbredte blandt b{\o}rn og mere fysiologisk skadelige med tiden.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Sko 1300-1800",
author = "Andersen, {Vivi Lena}",
note = "Afhandlingen er i 2 bd.",
year = "2017",
month = "3",
language = "Dansk",
publisher = "Det Humanistiske Fakultet, K{\o}benhavns Universitet",
address = "Danmark",

}

RIS

TY - BOOK

T1 - Mellem brosten, knyst, skolæst og mode

T2 - Sko fra 1300-1800 fra arkæologiske udgravninger i København

AU - Andersen, Vivi Lena

N1 - Afhandlingen er i 2 bd.

PY - 2017/3

Y1 - 2017/3

N2 - Københavns Museum har i de seneste ti år gennemført en række større arkæologiske undersøgelser med særligt gode bevaringsforhold for organisk materiale, herunder sko. Samlingen giver indblik i fodtøjs-praksisser hos et bredt udsnit af den københavnske befolkning i en periode, hvor byen gik fra at være en mindre bebyggelse og handelsplads til at være hovedstad med bredt, internationalt netværk og udsyn. 7.205 hele eller dele af arkæologisk fundne sko fra 1300-1800 danner her basis for et genstandsbiografisk studie af hvordan hverdagsfodtøj blev brugt og udviklet set ud fra klima og funktion, håndværk og handel samt mode og iscenesættelse. Inden for den tværfaglige ramme for historisk arkæologi (med inddragelse af skriftlige kilder, billedkunsten og det bevarede, ikke-arkæologiske fodtøj) belyses de fundne sko og de mennesker, der bar dem. Den tværfaglige tilgang inkluderer også naturvidenskabelige analyser og eksperimenterende forsøg udført i samarbejde med skomagere, fodspecialister og re-enactors. Forholdet mellem fodtøjet, byen og mennesket som producent eller forbruger danner omdrejningspunkt for projektet. Sko blev formentlig opfundet for at beskytte mennesket mod natur- og klimatiske forhold og for at sikre menneskets mobilitet, men studiet viser, at sko fik en væsentlig rolle i forhold til social overlevelse og socialkomfort i en visuel kommunikation med omverden. Ifølge denne analyse var hverdagsskoens brug og udvikling i København præget af både funktionelle, håndværks- og modemæssige aspekter i en konstant lokal tilpasning af udenlandske tendenser, ligesom den var præget af byens egen udvikling og af det menneske, der bar skoen og dennes øvrige klædedragt. De overordnede tendenser, der tegner sig i materialet er, at skoene i løbet af de 500 år blev mere: teknisk komplekse, specialiserede, holdbare, genbrugte, reparerede, pyntede, varierede i type og kvalitet, regulerede, kønsdifferentierede, udbredte blandt børn og mere fysiologisk skadelige med tiden.

AB - Københavns Museum har i de seneste ti år gennemført en række større arkæologiske undersøgelser med særligt gode bevaringsforhold for organisk materiale, herunder sko. Samlingen giver indblik i fodtøjs-praksisser hos et bredt udsnit af den københavnske befolkning i en periode, hvor byen gik fra at være en mindre bebyggelse og handelsplads til at være hovedstad med bredt, internationalt netværk og udsyn. 7.205 hele eller dele af arkæologisk fundne sko fra 1300-1800 danner her basis for et genstandsbiografisk studie af hvordan hverdagsfodtøj blev brugt og udviklet set ud fra klima og funktion, håndværk og handel samt mode og iscenesættelse. Inden for den tværfaglige ramme for historisk arkæologi (med inddragelse af skriftlige kilder, billedkunsten og det bevarede, ikke-arkæologiske fodtøj) belyses de fundne sko og de mennesker, der bar dem. Den tværfaglige tilgang inkluderer også naturvidenskabelige analyser og eksperimenterende forsøg udført i samarbejde med skomagere, fodspecialister og re-enactors. Forholdet mellem fodtøjet, byen og mennesket som producent eller forbruger danner omdrejningspunkt for projektet. Sko blev formentlig opfundet for at beskytte mennesket mod natur- og klimatiske forhold og for at sikre menneskets mobilitet, men studiet viser, at sko fik en væsentlig rolle i forhold til social overlevelse og socialkomfort i en visuel kommunikation med omverden. Ifølge denne analyse var hverdagsskoens brug og udvikling i København præget af både funktionelle, håndværks- og modemæssige aspekter i en konstant lokal tilpasning af udenlandske tendenser, ligesom den var præget af byens egen udvikling og af det menneske, der bar skoen og dennes øvrige klædedragt. De overordnede tendenser, der tegner sig i materialet er, at skoene i løbet af de 500 år blev mere: teknisk komplekse, specialiserede, holdbare, genbrugte, reparerede, pyntede, varierede i type og kvalitet, regulerede, kønsdifferentierede, udbredte blandt børn og mere fysiologisk skadelige med tiden.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Sko 1300-1800

M3 - Ph.d.-afhandling

BT - Mellem brosten, knyst, skolæst og mode

PB - Det Humanistiske Fakultet, Københavns Universitet

ER -

ID: 174181427