Favoriser et défier le droit européen: La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989)

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Standard

Favoriser et défier le droit européen : La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989). / Bernier, Alexandre Patrick C.

L'Europe des citoyens et la citoyenneté européenne : Évolutions, limites et perspectives. ed. / Michel Catala; Stanislas Jeannesson; Anne-Sophie Lamblin-Gourdin. Vol. 07 1. ed. Bern : P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien, 2016. p. 89-105 (Dynamiques Citoyennes en Europe, Vol. 07).

Research output: Chapter in Book/Report/Conference proceedingBook chapterResearchpeer-review

Harvard

Bernier, APC 2016, Favoriser et défier le droit européen: La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989). in M Catala, S Jeannesson & A-S Lamblin-Gourdin (eds), L'Europe des citoyens et la citoyenneté européenne : Évolutions, limites et perspectives. 1 edn, vol. 07, P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien, Bern, Dynamiques Citoyennes en Europe, vol. 07, pp. 89-105.

APA

Bernier, A. P. C. (2016). Favoriser et défier le droit européen: La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989). In M. Catala, S. Jeannesson, & A-S. Lamblin-Gourdin (Eds.), L'Europe des citoyens et la citoyenneté européenne : Évolutions, limites et perspectives (1 ed., Vol. 07, pp. 89-105). P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien. Dynamiques Citoyennes en Europe Vol. 07

Vancouver

Bernier APC. Favoriser et défier le droit européen: La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989). In Catala M, Jeannesson S, Lamblin-Gourdin A-S, editors, L'Europe des citoyens et la citoyenneté européenne : Évolutions, limites et perspectives. 1 ed. Vol. 07. Bern: P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien. 2016. p. 89-105. (Dynamiques Citoyennes en Europe, Vol. 07).

Author

Bernier, Alexandre Patrick C. / Favoriser et défier le droit européen : La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989). L'Europe des citoyens et la citoyenneté européenne : Évolutions, limites et perspectives. editor / Michel Catala ; Stanislas Jeannesson ; Anne-Sophie Lamblin-Gourdin. Vol. 07 1. ed. Bern : P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien, 2016. pp. 89-105 (Dynamiques Citoyennes en Europe, Vol. 07).

Bibtex

@inbook{7cc90257380147d7837f3d41a1503a17,
title = "Favoriser et d{\'e}fier le droit europ{\'e}en: La lutte de deux courants de pens{\'e}es concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989)",
abstract = "At EU-ret har fortrinsret over national ret er en realitet siden 1960erne for EU-medlemsstaterne. If{\o}lge den traditionelle fort{\ae}lling hjalp de lavere retsinstanser fra de seks oprindelige medlemsstater den europ{\ae}iske domstol i Luxembourg med at underminere landenes {\o}verste domstoler. Et samarbejde som gavnede begge parter. De lavere retsinstanser kunne nemlig delvist underminere deres magtfulde hierarki og den europ{\ae}iske domstol fik mulighed til at g{\aa} uden om de modvillige H{\o}jesteret i en god sags tjeneste. Men hvordan kunne dette ske i et medlemssat som Frankrig som i 1960erne var styret at en yderst euroskeptisk leder, nemlig Charles de Gaulle? I strid med det ovenn{\ae}vnte narrativ, argumenterer Alexandre Bernier for at den franske “modtagelse“ at EU-ret i den franske national retssystem snarere skete som f{\o}lge af en magtkamp mellem to uformelle men magtfulde netv{\ae}rker af franske politikere og jurister. P{\aa} basis af omfattende arkivmateriale afsl{\o}rer han hvordan konflikten mellem en gruppe franske suver{\ae}nitetstilh{\ae}ngere (hovedsageligt gaullister) og en gruppe franske tilh{\ae}ngere af suver{\ae}nitetsafgivelse (hovedsageligt kristne demokrater) var med til henholdsvis at bremse eller at hj{\ae}lpe det dav{\ae}rende EF-ret i at tr{\ae}nge ind i fransk national ret mellem 1958 og 1989.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, European law, France, Informal networks, Jurists, Politicians, 1975-1989, European law, France, National law, Jurists, Politicians, Informal networks, 1975-1989",
author = "Bernier, {Alexandre Patrick C}",
year = "2016",
month = mar,
day = "1",
language = "Fransk",
isbn = "978-3-0343-2007-8",
volume = "07",
series = "Dynamiques Citoyennes en Europe",
publisher = "P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien",
pages = "89--105",
editor = "Michel Catala and Stanislas Jeannesson and Anne-Sophie Lamblin-Gourdin",
booktitle = "L'Europe des citoyens et la citoyennet{\'e} europ{\'e}enne",
edition = "1",

}

RIS

TY - CHAP

T1 - Favoriser et défier le droit européen

T2 - La lutte de deux courants de pensées concurrents de juristes et d'hommes politiques en France (1975-1989)

AU - Bernier, Alexandre Patrick C

PY - 2016/3/1

Y1 - 2016/3/1

N2 - At EU-ret har fortrinsret over national ret er en realitet siden 1960erne for EU-medlemsstaterne. Ifølge den traditionelle fortælling hjalp de lavere retsinstanser fra de seks oprindelige medlemsstater den europæiske domstol i Luxembourg med at underminere landenes øverste domstoler. Et samarbejde som gavnede begge parter. De lavere retsinstanser kunne nemlig delvist underminere deres magtfulde hierarki og den europæiske domstol fik mulighed til at gå uden om de modvillige Højesteret i en god sags tjeneste. Men hvordan kunne dette ske i et medlemssat som Frankrig som i 1960erne var styret at en yderst euroskeptisk leder, nemlig Charles de Gaulle? I strid med det ovennævnte narrativ, argumenterer Alexandre Bernier for at den franske “modtagelse“ at EU-ret i den franske national retssystem snarere skete som følge af en magtkamp mellem to uformelle men magtfulde netværker af franske politikere og jurister. På basis af omfattende arkivmateriale afslører han hvordan konflikten mellem en gruppe franske suverænitetstilhængere (hovedsageligt gaullister) og en gruppe franske tilhængere af suverænitetsafgivelse (hovedsageligt kristne demokrater) var med til henholdsvis at bremse eller at hjælpe det daværende EF-ret i at trænge ind i fransk national ret mellem 1958 og 1989.

AB - At EU-ret har fortrinsret over national ret er en realitet siden 1960erne for EU-medlemsstaterne. Ifølge den traditionelle fortælling hjalp de lavere retsinstanser fra de seks oprindelige medlemsstater den europæiske domstol i Luxembourg med at underminere landenes øverste domstoler. Et samarbejde som gavnede begge parter. De lavere retsinstanser kunne nemlig delvist underminere deres magtfulde hierarki og den europæiske domstol fik mulighed til at gå uden om de modvillige Højesteret i en god sags tjeneste. Men hvordan kunne dette ske i et medlemssat som Frankrig som i 1960erne var styret at en yderst euroskeptisk leder, nemlig Charles de Gaulle? I strid med det ovennævnte narrativ, argumenterer Alexandre Bernier for at den franske “modtagelse“ at EU-ret i den franske national retssystem snarere skete som følge af en magtkamp mellem to uformelle men magtfulde netværker af franske politikere og jurister. På basis af omfattende arkivmateriale afslører han hvordan konflikten mellem en gruppe franske suverænitetstilhængere (hovedsageligt gaullister) og en gruppe franske tilhængere af suverænitetsafgivelse (hovedsageligt kristne demokrater) var med til henholdsvis at bremse eller at hjælpe det daværende EF-ret i at trænge ind i fransk national ret mellem 1958 og 1989.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - European law

KW - France

KW - Informal networks

KW - Jurists

KW - Politicians

KW - 1975-1989

KW - European law

KW - France

KW - National law

KW - Jurists

KW - Politicians

KW - Informal networks

KW - 1975-1989

M3 - Bidrag til bog/antologi

SN - 978-3-0343-2007-8

VL - 07

T3 - Dynamiques Citoyennes en Europe

SP - 89

EP - 105

BT - L'Europe des citoyens et la citoyenneté européenne

A2 - Catala, Michel

A2 - Jeannesson, Stanislas

A2 - Lamblin-Gourdin, Anne-Sophie

PB - P.I.E. Peter Lang - Bruxelles, Bern, Berlin, Frankfurt am Main, New York, Oxford, Wien

CY - Bern

ER -

ID: 159041615