Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel. / Bakhshandeh, Azam; Derawi, Bilal; Ekstrand, Kim; Twetman, Svante Henrik Agardh.

In: Tandlægebladet, Vol. 112, No. 9, 2008, p. 784-794.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Bakhshandeh, A, Derawi, B, Ekstrand, K & Twetman, SHA 2008, 'Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel', Tandlægebladet, vol. 112, no. 9, pp. 784-794.

APA

Bakhshandeh, A., Derawi, B., Ekstrand, K., & Twetman, S. H. A. (2008). Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel. Tandlægebladet, 112(9), 784-794.

Vancouver

Bakhshandeh A, Derawi B, Ekstrand K, Twetman SHA. Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel. Tandlægebladet. 2008;112(9):784-794.

Author

Bakhshandeh, Azam ; Derawi, Bilal ; Ekstrand, Kim ; Twetman, Svante Henrik Agardh. / Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel. In: Tandlægebladet. 2008 ; Vol. 112, No. 9. pp. 784-794.

Bibtex

@article{875fba70e7a911ddbf70000ea68e967b,
title = "Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering p{\aa} caries:En oversigtsartikel",
abstract = "Cariespr{\ae}valensen i Gr{\o}nland er stadig h{\o}j sammenlignet med Danmark og andre nordiske lande. For at reducere cariesforekomsten er der truffet en politisk beslutning om at introducere et landsd{\ae}kkende saltfluorideringsprogram i Gr{\o}nland i 2008. Form{\aa}let med denne oversigtsartikel er at dokumentere effektiviteten af saltfluoridering. Artiklen pr{\ae}senterer data fra unders{\o}gelser foretaget i perioden 1960 til 1990 rundt omkring verden. Resultaterne tyder p{\aa}, at saltfluoridering har en cariesforebyggende effekt. Analyser, foretaget p{\aa} b{\o}rn og unge, viser ogs{\aa}, at saltfluoridering udskyder cariesproblemerne med et par {\aa}r p{\aa} de enkelte individer. Saltfluorideringsstudierne er dog lavt placeret i evidenshierarkiet. Oplysninger fra international litteratur samt data fra et pilotstudie foretaget p{\aa} Fagomr{\aa}det for Cariologi og Endodonti p{\aa} Tandl{\ae}geskolen i K{\o}benhavn indikerer, at saltfluoridering har sin cariesreducerende effekt ved at {\o}ge koncentrationen af fluorid i saliva, mens man spiser og ganske kort derefter.Det konkluderes, at saltfluoridering i Gr{\o}nland ikke b{\o}r v{\ae}re eneste nye cariesforebyggende initiativ, men kombineres med eksempelvis generel instruktion til befolkningen i tandb{\o}rstning og brug af 1.500 ppm fluortandpasta. Udgivelsesdato: 2008",
keywords = "Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet",
author = "Azam Bakhshandeh and Bilal Derawi and Kim Ekstrand and Twetman, {Svante Henrik Agardh}",
year = "2008",
language = "Dansk",
volume = "112",
pages = "784--794",
journal = "Tandlaegebladet",
issn = "0039-9353",
publisher = "Dansk Tandlaegeforening",
number = "9",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Effekten og virkningsmekanismen af saltfluoridering på caries:En oversigtsartikel

AU - Bakhshandeh, Azam

AU - Derawi, Bilal

AU - Ekstrand, Kim

AU - Twetman, Svante Henrik Agardh

PY - 2008

Y1 - 2008

N2 - Cariesprævalensen i Grønland er stadig høj sammenlignet med Danmark og andre nordiske lande. For at reducere cariesforekomsten er der truffet en politisk beslutning om at introducere et landsdækkende saltfluorideringsprogram i Grønland i 2008. Formålet med denne oversigtsartikel er at dokumentere effektiviteten af saltfluoridering. Artiklen præsenterer data fra undersøgelser foretaget i perioden 1960 til 1990 rundt omkring verden. Resultaterne tyder på, at saltfluoridering har en cariesforebyggende effekt. Analyser, foretaget på børn og unge, viser også, at saltfluoridering udskyder cariesproblemerne med et par år på de enkelte individer. Saltfluorideringsstudierne er dog lavt placeret i evidenshierarkiet. Oplysninger fra international litteratur samt data fra et pilotstudie foretaget på Fagområdet for Cariologi og Endodonti på Tandlægeskolen i København indikerer, at saltfluoridering har sin cariesreducerende effekt ved at øge koncentrationen af fluorid i saliva, mens man spiser og ganske kort derefter.Det konkluderes, at saltfluoridering i Grønland ikke bør være eneste nye cariesforebyggende initiativ, men kombineres med eksempelvis generel instruktion til befolkningen i tandbørstning og brug af 1.500 ppm fluortandpasta. Udgivelsesdato: 2008

AB - Cariesprævalensen i Grønland er stadig høj sammenlignet med Danmark og andre nordiske lande. For at reducere cariesforekomsten er der truffet en politisk beslutning om at introducere et landsdækkende saltfluorideringsprogram i Grønland i 2008. Formålet med denne oversigtsartikel er at dokumentere effektiviteten af saltfluoridering. Artiklen præsenterer data fra undersøgelser foretaget i perioden 1960 til 1990 rundt omkring verden. Resultaterne tyder på, at saltfluoridering har en cariesforebyggende effekt. Analyser, foretaget på børn og unge, viser også, at saltfluoridering udskyder cariesproblemerne med et par år på de enkelte individer. Saltfluorideringsstudierne er dog lavt placeret i evidenshierarkiet. Oplysninger fra international litteratur samt data fra et pilotstudie foretaget på Fagområdet for Cariologi og Endodonti på Tandlægeskolen i København indikerer, at saltfluoridering har sin cariesreducerende effekt ved at øge koncentrationen af fluorid i saliva, mens man spiser og ganske kort derefter.Det konkluderes, at saltfluoridering i Grønland ikke bør være eneste nye cariesforebyggende initiativ, men kombineres med eksempelvis generel instruktion til befolkningen i tandbørstning og brug af 1.500 ppm fluortandpasta. Udgivelsesdato: 2008

KW - Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 112

SP - 784

EP - 794

JO - Tandlaegebladet

JF - Tandlaegebladet

SN - 0039-9353

IS - 9

ER -

ID: 9879443