Døde mænd og syge kvinder. Køn, alder og ulighed i sundhed.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Døde mænd og syge kvinder. Køn, alder og ulighed i sundhed. / Blaakilde, Anne Leonora.

In: Kvinder, Køn & Forskning, Vol. 04, 2012.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Blaakilde, AL 2012, 'Døde mænd og syge kvinder. Køn, alder og ulighed i sundhed.', Kvinder, Køn & Forskning, vol. 04.

APA

Blaakilde, A. L. (2012). Døde mænd og syge kvinder. Køn, alder og ulighed i sundhed. Kvinder, Køn & Forskning, 04.

Vancouver

Blaakilde AL. Døde mænd og syge kvinder. Køn, alder og ulighed i sundhed. Kvinder, Køn & Forskning. 2012;04.

Author

Blaakilde, Anne Leonora. / Døde mænd og syge kvinder. Køn, alder og ulighed i sundhed. In: Kvinder, Køn & Forskning. 2012 ; Vol. 04.

Bibtex

@article{8b0b40ffcdda4bc8b250340760002ad2,
title = "D{\o}de m{\ae}nd og syge kvinder.: K{\o}n, alder og ulighed i sundhed.",
abstract = "En del af sundhedsdebatten, sundhedsindsatsen og den epidemiologiske forskning i Danmark v{\ae}ret pr{\ae}get af en st{\ae}rk interesse for k{\o}n i deskriptiv forstand, som for det f{\o}rste har manglet et reflekteret k{\o}nsblik, og som for det andet er sk{\ae}vt perspektiveret. Dette kommer blandt andet til udtryk i form af en sn{\ae}ver definition af sundhed som et stringent, m{\aa}lbart parameter baseret p{\aa} middellevetid. Som en af de eneste faktorer inden for epidemiologien er der netop her en m{\aa}lbar k{\o}nsforskel til kvinders fordel. Kvinder lever nemlig l{\ae}ngere end m{\ae}nd, men de er til geng{\ae}ld mere syge.F{\o}rende epidemiologer har ben{\ae}vnt dette f{\ae}nomen som {"}The Male-Female-Paradox{"}, og man har interesseret sig st{\ae}rkt for at udj{\ae}vne k{\o}nsforskellen med hensyn til m{\ae}nds h{\o}jere d{\o}delighed i forhold til kvinders. Denne interesse afspejles politisk i Sundhedspakken fra 2009, hvis eneste m{\aa}ls{\ae}tning er, at middellevetiden i Danmark skal forl{\ae}nges med 3 {\aa}r frem til 2020. Den anden halvdel af problemstillingen, nemlig at {\ae}ldre kvinder er langt mere syge end m{\ae}nd, nyder liden bev{\aa}genhed politisk, forskningsm{\ae}ssigt og mediem{\ae}ssigt.",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, k{\o}n, alder, sundhed",
author = "Blaakilde, {Anne Leonora}",
year = "2012",
language = "Dansk",
volume = "04",
journal = "Kvinder, K{\o}n & Forskning",
issn = "0907-6182",
publisher = "Foreningen for K{\o}nsforskning",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Døde mænd og syge kvinder.

T2 - Køn, alder og ulighed i sundhed.

AU - Blaakilde, Anne Leonora

PY - 2012

Y1 - 2012

N2 - En del af sundhedsdebatten, sundhedsindsatsen og den epidemiologiske forskning i Danmark været præget af en stærk interesse for køn i deskriptiv forstand, som for det første har manglet et reflekteret kønsblik, og som for det andet er skævt perspektiveret. Dette kommer blandt andet til udtryk i form af en snæver definition af sundhed som et stringent, målbart parameter baseret på middellevetid. Som en af de eneste faktorer inden for epidemiologien er der netop her en målbar kønsforskel til kvinders fordel. Kvinder lever nemlig længere end mænd, men de er til gengæld mere syge.Førende epidemiologer har benævnt dette fænomen som "The Male-Female-Paradox", og man har interesseret sig stærkt for at udjævne kønsforskellen med hensyn til mænds højere dødelighed i forhold til kvinders. Denne interesse afspejles politisk i Sundhedspakken fra 2009, hvis eneste målsætning er, at middellevetiden i Danmark skal forlænges med 3 år frem til 2020. Den anden halvdel af problemstillingen, nemlig at ældre kvinder er langt mere syge end mænd, nyder liden bevågenhed politisk, forskningsmæssigt og mediemæssigt.

AB - En del af sundhedsdebatten, sundhedsindsatsen og den epidemiologiske forskning i Danmark været præget af en stærk interesse for køn i deskriptiv forstand, som for det første har manglet et reflekteret kønsblik, og som for det andet er skævt perspektiveret. Dette kommer blandt andet til udtryk i form af en snæver definition af sundhed som et stringent, målbart parameter baseret på middellevetid. Som en af de eneste faktorer inden for epidemiologien er der netop her en målbar kønsforskel til kvinders fordel. Kvinder lever nemlig længere end mænd, men de er til gengæld mere syge.Førende epidemiologer har benævnt dette fænomen som "The Male-Female-Paradox", og man har interesseret sig stærkt for at udjævne kønsforskellen med hensyn til mænds højere dødelighed i forhold til kvinders. Denne interesse afspejles politisk i Sundhedspakken fra 2009, hvis eneste målsætning er, at middellevetiden i Danmark skal forlænges med 3 år frem til 2020. Den anden halvdel af problemstillingen, nemlig at ældre kvinder er langt mere syge end mænd, nyder liden bevågenhed politisk, forskningsmæssigt og mediemæssigt.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - køn, alder, sundhed

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 04

JO - Kvinder, Køn & Forskning

JF - Kvinder, Køn & Forskning

SN - 0907-6182

ER -

ID: 44852632