Bevægende Billeder: Om affekt og billeder

Research output: Other contributionNet publication - Internet publicationResearchpeer-review

Et andet ord for at blive bevæget, er at være i affekt. I daglig tale anvender vi mest udtrykket negativt, i retning af at 'komme i affekt' eller 'bringe nogen i affekt'. Men affekten har flere og også positive betydninger. De går kort og godt ud på, at det er affekten, der gør os menneskelige. Maksiner kan måske måle affekt, men de kan ikke føle affekt. Det kan kun vi, det er affekten, der gør os humane.

At bevæge sig og blive bevæget af billeder og det billedlige er knyttet til kroppen og dens sanser, synssansen især. Sammenhængen mellem disse tre led - billeder og det billedlige, bevægelser og kropssanser - er endnu et af bogens centrale temaer.

Af alle medier føler vi stærkest affekt ved billeder. Det blotlægges gennem en række intense analyser af forskellige billedlige udtryk. Bogens analyser kobles sammen med kulturhistoriske redegørelser for de bevægelige billedmediers vækst, teoretiske indkredsninger af hvad det egentlig vil sige at være i affekt, og hvorfor billeder og det billedlige bibringer os denne - viser det sig i bogen - positive følelse, affekt.

(Bogen udkom i 1999 og 2000 på Tiderne Skiifter/Samlerens Bogklub, København - dernæst i 2008 og 2012 sammesteds).
Original languageDanish
Publication date18 Mar 2014
Publication statusPublished - 18 Mar 2014

ID: 104052712