Besiddet, strukturel eller post-strukturel? Magtbegrebet til diskussion

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Standard

Besiddet, strukturel eller post-strukturel? Magtbegrebet til diskussion. / Christensen, Gerd.

In: Nordiske Udkast, Vol. 47, No. 2, 1, 2020, p. 4-15.

Research output: Contribution to journalJournal articleResearchpeer-review

Harvard

Christensen, G 2020, 'Besiddet, strukturel eller post-strukturel? Magtbegrebet til diskussion', Nordiske Udkast, vol. 47, no. 2, 1, pp. 4-15.

APA

Christensen, G. (2020). Besiddet, strukturel eller post-strukturel? Magtbegrebet til diskussion. Nordiske Udkast, 47(2), 4-15. [1].

Vancouver

Christensen G. Besiddet, strukturel eller post-strukturel? Magtbegrebet til diskussion. Nordiske Udkast. 2020;47(2):4-15. 1.

Author

Christensen, Gerd. / Besiddet, strukturel eller post-strukturel? Magtbegrebet til diskussion. In: Nordiske Udkast. 2020 ; Vol. 47, No. 2. pp. 4-15.

Bibtex

@article{6e96ef32367e4397ae1592949ee17254,
title = "Besiddet, strukturel eller post-strukturel?: Magtbegrebet til diskussion",
abstract = "I daglig tale benytter vi begrebet {\textquoteright}magt{\textquoteright} som om det havde en stabil og uforanderlig betydning, som i alle forst{\aa}r og er enige om. Men p{\aa} mange m{\aa}der kan det h{\ae}vdes, at begrebet er det, man med Laclau og Mouffe kan kalde {\textquoteright}en flydende betegner{\textquoteright}: Et begreb, der har {\ae}ndret betydning over tid og som i dag reelt har flere betydninger. I daglig omgang giver det sj{\ae}ldent anledning til problemer. Men anderledes forholder det sig, n{\aa}r begrebet indg{\aa}r i akademisk arbejde, hvor pr{\ae}cise begrebsdefinitioner og -anvendelser er v{\ae}sentlige. Ofte anvendes {\textquoteright}magt{\textquoteright} s{\aa}ledes som analytisk kategori, hvilket understreger betydningen af en pr{\ae}cis definition og konsekvent brug. Dertil kommer, at forskellige forst{\aa}elser af {\textquoteright}magt{\textquoteright} rummer forskellige analytiske (og praktiske) potentialer, hvilket vil sige, at den valgte definition har afg{\o}rende betydning for, hvilke konklusioner, der kan drages – i teori og i praksis. I artiklen vil fire forskellige forst{\aa}elser af {\textquoteright}magt{\textquoteright}, der er i spil i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, blive diskuteret. Dette vil ske med udgangspunkt i repr{\ae}sentanter for tilgangene, samt i eksempler p{\aa}, hvad de forskellige tilgange kan bidrage med som analytiske kategorier og som tilgange til forst{\aa}elser af praksis. ",
keywords = "Det Humanistiske Fakultet, Foucault, Habermas, Bourdieu, kontrol, magt",
author = "Gerd Christensen",
year = "2020",
language = "Dansk",
volume = "47",
pages = "4--15",
journal = "Nordiske Udkast",
issn = "1396-3953",
publisher = "Syddansk Universitetsforlag",
number = "2",

}

RIS

TY - JOUR

T1 - Besiddet, strukturel eller post-strukturel?

T2 - Magtbegrebet til diskussion

AU - Christensen, Gerd

PY - 2020

Y1 - 2020

N2 - I daglig tale benytter vi begrebet ’magt’ som om det havde en stabil og uforanderlig betydning, som i alle forstår og er enige om. Men på mange måder kan det hævdes, at begrebet er det, man med Laclau og Mouffe kan kalde ’en flydende betegner’: Et begreb, der har ændret betydning over tid og som i dag reelt har flere betydninger. I daglig omgang giver det sjældent anledning til problemer. Men anderledes forholder det sig, når begrebet indgår i akademisk arbejde, hvor præcise begrebsdefinitioner og -anvendelser er væsentlige. Ofte anvendes ’magt’ således som analytisk kategori, hvilket understreger betydningen af en præcis definition og konsekvent brug. Dertil kommer, at forskellige forståelser af ’magt’ rummer forskellige analytiske (og praktiske) potentialer, hvilket vil sige, at den valgte definition har afgørende betydning for, hvilke konklusioner, der kan drages – i teori og i praksis. I artiklen vil fire forskellige forståelser af ’magt’, der er i spil i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, blive diskuteret. Dette vil ske med udgangspunkt i repræsentanter for tilgangene, samt i eksempler på, hvad de forskellige tilgange kan bidrage med som analytiske kategorier og som tilgange til forståelser af praksis.

AB - I daglig tale benytter vi begrebet ’magt’ som om det havde en stabil og uforanderlig betydning, som i alle forstår og er enige om. Men på mange måder kan det hævdes, at begrebet er det, man med Laclau og Mouffe kan kalde ’en flydende betegner’: Et begreb, der har ændret betydning over tid og som i dag reelt har flere betydninger. I daglig omgang giver det sjældent anledning til problemer. Men anderledes forholder det sig, når begrebet indgår i akademisk arbejde, hvor præcise begrebsdefinitioner og -anvendelser er væsentlige. Ofte anvendes ’magt’ således som analytisk kategori, hvilket understreger betydningen af en præcis definition og konsekvent brug. Dertil kommer, at forskellige forståelser af ’magt’ rummer forskellige analytiske (og praktiske) potentialer, hvilket vil sige, at den valgte definition har afgørende betydning for, hvilke konklusioner, der kan drages – i teori og i praksis. I artiklen vil fire forskellige forståelser af ’magt’, der er i spil i humanistisk og samfundsvidenskabelig forskning, blive diskuteret. Dette vil ske med udgangspunkt i repræsentanter for tilgangene, samt i eksempler på, hvad de forskellige tilgange kan bidrage med som analytiske kategorier og som tilgange til forståelser af praksis.

KW - Det Humanistiske Fakultet

KW - Foucault, Habermas, Bourdieu, kontrol, magt

UR - https://www.universitypress.dk/shop/nordiske-udkast-aargang-3838p.html

M3 - Tidsskriftartikel

VL - 47

SP - 4

EP - 15

JO - Nordiske Udkast

JF - Nordiske Udkast

SN - 1396-3953

IS - 2

M1 - 1

ER -

ID: 253026201