Ny bog om Jyske Lov – Københavns Universitet

Dansk > Nyheder > 2019 > Ny bog om Jyske Lov

20. februar 2019

Ny bog om Jyske Lov

Jyske Lov (1241), lovens samtid, indhold og senere brug. For smagsprøve se: https://unipress.dk/udgivelser/j/jyske-lov

Om bogen

"Med lov skal land bygges". De ikoniske ord indleder Jyske Lov og bliver stadig brugt som ideal for et samfunds opbygning. Men Jyske Lov indeholder ikke moderne samfundsidealer. Tværtimod. Loven så dagens lys på et tidspunkt, hvor store politiske forandringer var på vej, og landet gik fra stabilitet til kaos. Måske var ordene og lovens fortale et partsindlæg i striden. Jyske Lov viser et samfund med store sociale forskelle, og hvor store dele af befolkningen var underlagt husfaderens vilje. Forbrydelser kunne man betale sig fra, og anklagede kunne sværge sig fri, hvis andre ville give dem et godt skudsmål.

Helle Vogt, professor i retshistorie ved Københavns Universitet, fører os igennem Jyske Lovs indhold og samfundets opbygning og følger lovens historie frem til i dag, hvor den er blevet en del af værdikampen.

Forlaget har lavet en lille reklamefilm:

Jyske Lov 1241 - med lov skal land bygges from danmarkshistorien.dk on Vimeo.