Inverview med lektor Iryna Marchuk om krigsforbrydertribunalet – Københavns Universitet

Dansk > Nyheder > Inverview med lektor I...

03. juli 2013

Inverview med lektor Iryna Marchuk om krigsforbrydertribunalet

Krigsforbrydertribunalet

Usandsynligt at ny praksis ved Jugoslavien-tribunalet får betydning for amerikanske militær-chefer.

Iryna MarchukDen danske dommer ved Det Internationale Tribunal for det tidligere Jugoslavien, Frederik Harhoff, skabte for et par uger siden overskrifter i både dansk og international presse. Det skete, da det kom offentligt frem, at han i et brev til en række venner har skrevet, at det muligvis skyldes pres fra USA, når tribunalets dommere på det seneste har frikendt en række militære topfolk for medvirken til krigsforbrydelser i det tidligere Jugoslavien. "Så kan de øverstbefalende amerikanske (...) militære ledere ånde lettet op", skriver Frederik Harhoff.

Men i virkeligheden er det ganske usandsynligt, at den nye retspraksis ved Jugoslavien-tribunalet overhovedet får betydning for mulighederne for at dømme amerikanske militær-chefer for medvirken til overgreb andre steder i verden. Det mener lektor i international strafferet og tidligere medarbejder ved Jugoslavien-tribunalet Iryna Marchuk.

Til gengæld kan den nye retspraksis medføre, at tidligere præsident Charles Taylor, som er idømt 50 års fængsel for krigsfordbrydelser, og andre stats- og militærledere alligevel slipper for at komme bag tremmer.

Hør interviewet her:
https://www.dr.dk/P1/orientering/indslag/2013/07/01/164233_1_1.htm