Marlene Wind i DR2 Dagen om den alvorlige politiske krise i Italien

Presse/medie

28/05/2018

Professor og centerleder, Marlene Wind, var mandag den 28. maj interviewet til DR2 Dagen om den aktuelle politiske krise i Italien. Italiens præsident Sergio Mattarella har netop afvist udpegelsen af den stærkt euroskeptiske økonomiprofessor Paolo Savona som finansminister i de to partier Lega og Femstjernebevægelsens regeringsoplæg. Savona truer med et italiensk opgør med eurosamarbejdet, og dette vil føre Italiens økonomi i sænk, lyder vurderingen fra Mattarella. Dette betyder, at Lega og Femstjernebevægelsen ikke kan danne regering. I stedet har præsidenten indsat den tidligere direktør af den Internationale Valutafond (IMF), Carlo Cottarelli, som midlertidig premierminister. Cottarelli har ikke politiske målsætninger, udtaler han, men vil føre Italien igennem resten af 2018, lægge op til vedtagelse af ny finanslov i sommeren 2018 og nyt valg i 2019. Cottarellis økonomiske linje står i skarp kontrast til Lega og Femstjernebevægelsens euroskepticisme. Cottarelli understreger at Italiens fortsatte aktive deltagelse i EU er afgørende.

Femstjernebevægelsen og Lega kritiserer udnævnelsen af Cottarelli for at være endnu et udtryk for anti-demokratisk teknokrati og embedsmandsstyre. Det italienske demokrati er truet, når det ikke længere er muligt som minister at kritisere EU og stille spørgsmål ved Italiens rolle i eurosamarbejdet.

Iflg. prof Wind er italiensk euroskepticisme et nybrud, idet italienerne historisk har været et af de mest pro-europæiske folkeslag. Valget af Femstjernebevægelsen og Lega hænger således i høj grad sammen med indenrigspolitiske uroligheder snarere end udenrigspolitiske. Iflg. Wind har man i Bruxelles en tro på, at det nok skal gå, for ”italienerne er jo europæere”. Det er alligevel noget af en prøvelse, og Femstjernebevægelsen og Legas kommentarer som ”vi er ikke slaver af EU” er et klart forsøg på at køre en ny valgkamp i gang, måske allerede til sommer 2018.

Adspurgt peger Wind på, at den italienske krise vil kunne mærkes i Danmark hvis finansmarkederne begynder at reagere. Der skal ikke meget til, selv i en vækstsituation i Europa. Indsættelsen af Cottarelli som midlertidig præsident er således et signal fra Italien til finansmarkederne om, at ”vi har styr på tingene”. At der ikke er tale om en italiensk udtrædelse af euroen eller EU-samarbejdet i det hele taget.

Referencer

    Forskningsområder

  • italiens politiske krise, eurozone, eu, CEP, demokrati, valg

ID: 197372920