01. juli 2019

Jurist skaber nemmere adgang til testamenter

I 2016 grundlagde cand.jur. Emma Novak Christensen starts-up-virksomheden Familie Testamente. Den skulle få flere danskere til at sikre sig selv og deres familie med et testamente. Det er lykkes!

En national undersøgelse fra Analyse Danmark fra 2018 viser, at 54 procent af danskerne over 18 år ønsker et testamente, men at kun 19 procent har fået skrevet et. Det er den udvikling, som jurist Emma Novak Christensen gerne vil være med til at ændre. Med Familie Testamente gør hun det nemmere for flere at få skrevet et testamente: 

-Vi har gjort hele rådgivningen telefonisk, så vi kan dække hele Danmark, og så har vi optimeret vores processer og systemer. Men det er stadig en fysisk jurist, der rådgiver og udarbejder juridisk korrekte dokumenter, forklarer Emma Novak Christensen.

Emma Novak Christensen grundlagde Familie Testamente i august 2016.

Siden 2016 er det ifølge Tinglysningens statistik sket en stigning i notartestamenter. I 2016 blev der tinglyst 31.861 testamenter. I 2018 blev der tinglyst 36.133 testamenter: 

-Vi var de første på markedet med fokus på testamenter og telefonisk rådgivning i 2016. Vi har brugt mange penge på markedsføring og på at oplyse danskerne om vigtigheden af at have de her ting på plads. Mange mener ikke, at de har råd til det, og særligt de unge tror, de er udødelige. Faktum er bare, at du ikke ved, hvad der sker imorgen. Idag er der en masse andre, der har fået samme ide som os, men det er også rigtig fint, fordi det gør, at vi kan sikre flere danskere, siger Emma Novak Christensen. 

Juridiske start-up kompetencer

I løbet af jurauddannelsen får du indblik i mange områder, der kan være væsentlige som iværkssætter. Fx selskabsstrukturer, aftaleret og forbrugeraftaleloven: 

-Man har et bedre grundlag for at starte og drive en virksomhed, fordi man kender lovgivningen på et bredere punkt. Der er selvfølgelig områder, hvor man skal have hjælp. Jeg har bl.a. haft hjælp til at oprette selskabet og hyret support i forhold til GDPR, men det er også det vigtigste som iværksætter at have fokus på, at man ikke er bange for at tage imod hjælp eller bruge kompetencer indenfor specifikke områder, siger Emma Novak Christensen. 

Som nystartet iværksætter havde Emma Novak Christensen selv den telefoniske kontakt til kunderne, og det var også hende, der udarbejdede de juridiske dokumenter. Idag beskæftiger hun 5 fuldtidsjurister og 2 jurastuderende, og hendes opgaver har flyttet sig til administration og optimering af processer: 

- Ansættelsesretten er kommet til at fylde rigtig meget, og selvom jeg har haft arbejdsret og skrevet speciale i arbejdsretten, har jeg valgt at hive fat i en advokat indenfor området, så jeg kan finde svar, når jeg ikke selv har dem. Men det, jurauddanelsen har gjort, er, at jeg bare bedre kan navigere i de ufattelig mange regelsæt, der er, når du driver virksomhed. Man ved nemmere, hvor man skal finde tingene og har nemmere ved at undersøge tingene selv, siger Emma Novak Christensen. 

Emma Novak Christensen har netop forsvaret sit speciale indenfor arbejdsret. Hun har skrevet om arbejdsgivers ret til at overvåge medarbejdere og om, hvorvidt der er sket en indskrænkning efter implementering af persondataforordningen. Konklusionerne fra specialet kan hun indirekte bruge i Familie Testamente, som arbejdsgiver for 5 fuldtidsjurister.  

Emma Novak Christensen er af Berlingske blevet udpeget som et af de 100 mest lovende talenter i dansk erhvervsliv lige nu

DR fulgte tidligere på året Emma Novak Christensen på en hverdag som direktør i starts-up-virksomheden Familie Testamente