Is AI Taking Over? - Law and Conflict Resolution 2.0
I november 2024 vil professor Christoph Engel og professor Ulla Gläßer blive tildelt den juridiske æresdoktorgrad ved Københavns Universitet som anerkendelse af deres fremragende bidrag til deres respektive felter (retsøkonomi og mediation). For at markere denne begivenhed indbyder Det Juridiske Fakultet til et arrangement, hvor de to æresdoktorer vil dele deres tanker og indsigter om AI’s transformative indvirkning indenfor jura og konfliktløsning. Efter æresdoktorernes oplæg vil der være en Q&A-session forestået af professor Morten Broberg og professor Lin Adrian. Arrangementet afsluttes med en reception.
Arrangementet foregår på engelsk.
Arrangementet finder sted torsdag den 7. november 2024 kl. 15:30 – 17:30 på Det Juridiske Fakultet, Auditorium 4A.0.69, Njalsgade 76, 2300 København S.
Kort præsentation af professor Christoph Engels oplæg
Store sprogmodeller som GPT, Claude eller Gemini opnår til stadighed større betydning. Advokatfirmaer bruger dem allerede til at analysere store mængder data, f.eks. i forberedende undersøgelser. Sprogmodeller kan udarbejde juridiske dokumenter. Værktøjer er på vej, der giver klienter en foreløbig vurdering af deres sag og derigennem styrker retstilstanden. Sprogmodeller kan selvstændigt udarbejde en lovkommentar og de kan løbende opdatere denne. I fremtiden vil sådanne værktøjer kunne integreres med de elektroniske filer inde i retssalen. Sprogmodeller kan informere offentligheden om afvigelser i retspraksis. Forskere kan bruge sprogmodeller til at vurdere bl.a. domme, forvaltningsafgørelser og andre retsakter. Inden for de kommende 10 år må vi således forvente, at både den praktiske og den videnskabelige side af juraen vil blive afgørende forandret.
Mere om professor Christoph Engel
Kort præsentation af professor Ulla Gläßers oplæg
Digitalisering bruges ikke kun til juridiske analyser, men også til alternativ konfliktløsning (ADR). Indtil videre har digitale værktøjer primært været anvendt til at vælge en passende proces, til sagsstyring og til at kommunikere undervejs i processen, for eksempel inden for mægling. Selvom mange mæglere for blot fem år siden kun kunne forestille sig, at mægling foregik i ansigt-til-ansigt møder, blev online-mægling under pandemien til “den nye normal” og vil fortsat være en fast del af ADR-udbyderes tilbud. Mulighederne for at bruge digitale teknologer i ADR rækker dog langt videre: Hvordan kan generativ AI anvendes i forskellige typer af ADR-processer? Kan store sprogmodeller erstatte live-mæglere? Hvor ønskværdigt er det egentlig at automatisere konflikthåndtering – og i hvilke typer sager ville brugen af AI gå på kompromis med det “personal touch” og dermed den transformative kraft i ADR? Dette oplæg vil præsentere mulige anvendelser af AI i alternativ konfliktløsning og rette et kritisk blik på såvel de etiske problemstillinger og som de udfordringer af selve konflikthåndteringsprocessen, som anvendelsen af AI rejser.
Program
15:30 | Velkomst og introduktion Ved prodekan Astrid Kjeldgaard-Pedersen |
15:35 | Oplæg Ved Professor Ulla Gläßer and Professor Christoph Engel |
16:30 | Spørgsmål og diskussion |
16:55 | Afrunding Ved prodekan Astrid Kjeldgaard-Pedersen |
17:00 | Reception |
Tilmelding
Alle er velkomne, men tilmelding er påkrævet. Venligst tilmeld dig via denne tilmeldingsformular senest onsdag den 6. november 2024 kl. 12:00.