Symbolstraffe: Mere 'handlekraft' end nytte i fængslingsboom – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Forskning > Nyheder om forskning > Symbolstraffe: Mere 'h...

30. juli 2010

Symbolstraffe: Mere 'handlekraft' end nytte i fængslingsboom

Professor Jørn Vestergaard er i Politikens forsideleder citeret for udtalelser om de mange skærpelser af strafferammer...

"Hvis strengere straffe er vejen til lovlydighed, nærmer vi os paradis. Siden 2002 har regeringen hævet landets straffe i alt 47 gange.

Nu kunne det selvfølgelig være et resultat af en voldsomt omsiggribende kriminalitet. Men det er snarere et resultat af, at politikere søger enkle løsninger på den store offentlige opmærksomhed på kriminalitet.

Hvad stiller politikerne op? Ja, man kan jo altid hæve straffen, og som sagt, så gjort.

Det betyder, at den samlede ' strafmasse' er steget med 25 procent de seneste otte år.

Fængselsforbundet er bekymret over det stigende pres, både på landets fængsler og på forbundets medlemmer, som unægtelig kommer på ekstra arbejde med flere kunder bag tremmerne.

Det var selvfølgelig til at leve med, hvis vi kunne se, at kriminaliteten faldt tilsvarende, og hvis antallet af gengangere i fængslerne svandt.

Så godt går det dog heller ikke.

Hvis vi skal lytte til juraprofessor Jørn Vestergaard , er de skærpede straffe netop ikke udtryk for andet, end at politikere gerne vil demonstrere handlekraft over for den daglige strøm af »rædselsberetninger« i medierne om kriminalitet.

Han kalder det »ren symbolpolitik« - for ifølge professoren påvirker det ikke lovlydigheden i nævneværdig grad.

Og så er vi måske lige vidt - skønt samfundet slipper for en kriminels ugerninger, så længe forbryderen konkret er fjernet fra gaderne, som den tidligere justitsminister lagde vægt på. Nogen egentlig løsning på kriminalitet kan det dog knap siges at være - lige så lidt som hovedløse forslag om yderligere sænkning af den kriminelle lavalder.

NU SKAL den socialdemokratiske opposition måske vare sig for at kritisere VKO-regeringen alt for hårdt i lige akkurat denne sag. Hvorfor? Fordi stramningerne i stort omfang er gennemført med socialdemokratisk støtte, fordi partiet - ligesom regeringen - oplevede et svælg mellem befolkningens retsfølelse og de hidtidige straffe.

Men Socialdemokraternes retspolitiske ordfører, Karen Hækkerup, har færten af noget mere opbyggeligt, når hun nu taler for at øge forebyggelsen af kriminalitet frem for blot at proppe flere dømte længere tid i fængsel. Ikke en ringe overvejelse.

Heller ikke, at hun vil sætte flere kræfter ind på at svække de dømtes tilbøjelighed til at komme igen. aj."

Læs også:
Regeringen har hævet straffene 47 gange siden 2002Regeringen har hævet straffene 47 gange siden 2002. Debatindlæg af Jørn Vestergaard, professor i strafferet