CEVIA fokuserer på Arktis – Københavns Universitet

Center for Virksomhedsansvar > Nyheder > CEVIA fokuserer på Arktis

20. december 2013

CEVIA fokuserer på Arktis

Mulighederne for udvinding af råstoffer i de arktiske områder og særligt i Grønland får meget omtale i medierne for tiden. Kulden og de særlige naturforhold medfører en række risici ved en sådan udvinding både for miljøet og for de involverede personer. Samtidig sker reguleringen af aktiviteterne i et kompliceret samspil mellem Internationale regler, EU-regler, danske regler, der er sat i kraft for Grønland, og grønlandske regler.

CEVIA fokuserer i et tværgående forskningsprojekt på disse problemstillinger med et særligt fokus på ansvarsaspekter. Du kan læse mere om projektet på siden  Exploration and exploitation of natural resources in the Arctic.

Som led i projektet har post doc. Lone Mouyal været på tur til Grønland med en delegation af potentielle, kinesiske investorer og i november var hun i Kina for at deltage i verdens næststørste råstofkonference samt for at holde oplæg på Fudan-universitetet.

Ligeledes har professor Vibe Ulfbeck  og professor Bent Ole Gram Mortensen deltaget i Udvalget for samfundsgavnlig udnyttelse af Grønlands naturressourcer, der er et udvalg nedsat af Københavns Universitet og Ilisimatusarfik (Grønlands Universitet). Udvalget har haft til opgave at undersøge, hvad parter i Grønland og Danmark i fællesskab kan gøre for at sikre en samfundsgavnlig udvinding af Grønlands naturressourcer samt at formulere mulige forslag til konkrete skridt, der kunne tages af grønlandske og danske parter, hver for sig og i fællesskab. Udvalget publicerer sin rapport i januar 2014 og præsenterer denne ved en konference den 4. februar. Der kan læses mere herom her http://nyheder.ku.dk/groenlands-naturressourcer/.

Der er også allerede publiceret flere artikler om emnet, bl.a. har professor Yoshifumi Tanaka publiceret artiklen Reflections on Arctic Maritime Delimitations: A Comparative Analysis between the Case Law and State Practice, Nordic Journal of International Law 80 (2011), s. 459-484, og professor Bent Ole Gram Mortensen har publiceret artiklen Mining and Pollution:Arctic Environmental Law in Greenland and the Mining Industry, The Yearbook of Polar Law IV (2012), s. 673-688.