Fake news, folkedrab og internationale straffedomstole – Københavns Universitet

Dansk > Nyheder > Fake news og folkedrab

07. juli 2017

Fake news, folkedrab og internationale straffedomstole

Har et folkedrab fundet sted, hvis der ikke er fældet dom? Eller er en dom omvendt i virkeligheden bare en teknisk juridisk mærkat? Hvis det er tilfældet, hvem skal vi så vende os mod, for at få sandheden om hvad der skete; mod journalister, ofrene selv, en sandhedskommission? Få svarene når en række internationale eksperter blogger fra Det Juridiske Fakultet under titlen ”Doing Justice to Truth in International Criminal Courts and Tribunals”

Fake news breder sig hastigt og inficerer den offentlige debat med alternative versioner af hvad der er historiske sandheder. Men hvis journalisterne ikke kan regnes for at være objektive historiefortællere, hvem kan så? Og hvad betyder det, når den historie vi taler om er folkedrab eller forbrydelser mod menneskeheden? Skal der en dom i Haag til mod Mladic eller Karadzic, før vi kan sige, at der blev begået folkedrab i Srebrenica? Eller er det ikke afgørende?

I de næste to uger kan du blive klogere på emnet, når en række internationale eksperter analyserer og diskuterer, hvordan domstole kan bruges som et middel til objektiv historieskrivning. Hver dag kl. 15 kan du finde en ny artikel om emnet via blogsymposiet ”Doing Justice to Truth in International Criminal Courts and Tribunals” på Humanity Journal.

Blogsymposiet ”Doing Justice to Truth in International Criminal Courts and Tribunals” er arrangeret af lektor Jakob v. H. Holtermann og gæsteforsker Barrie Sander. Det afholdes i forbindelse med afviklingen af konferencen ICON∙S 2017, som finder sted på Det Juridiske Fakultet den 5.-7. juli 2017.