Fredning af middelalderkirker – Københavns Universitet

CRS > Nyheder > Fredning af middelalde...

13. april 2011

Fredning af middelalderkirker

Anne Østrup fastslår overfor Kristeligt Dagblad, at middelalderkirker er fredede i tilfælde af lukning.

I en artikel i Kristeligt Dagblad den 31. marts 2011 udtrykte adskillige politikere bekymring over, at danske middelalderkirker ikke er fredede og derved risikerer at forfalde i tilfælde af lukning. De adspurgte politikerne udtrykte overraskelse over, at kirkerne ikke allerede er fredede og krævede samråd med Kirkeministeren og ny lovgivning på området. Videnskabelig assistent Anne Østrup fra Center for Retskulturelle Studier, som i øjeblikket arbejder på en bog om dansk kulturbevaringslovgivning i samarbejde med Ditlev Tamm, udtalte den 6. april 2011 til Kristeligt Dagblad, at den gældende lovgivning allerede sikrer, at middelalderkirker i tilfælde af lukning automatisk vil være fredede efter bygningsfredningsloven. Sådan har lovgivningen været siden 1979. Så længe kirkerne er i brug til gudstjeneste, er det op til menighedsrådene at vedligeholde og beskytte samtlige kirker, og denne tradition går helt tilbage til middelalderen.

Læs artiklen samt læserbrev:
Middelalderkirker overlever trods mulige lukninger (pdf)

Kirker er fredede ved lukning (pdf)