Whistleblower-ordninger - noget for alle banker? – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > Focofima nyheder > Whistleblower-ordninge...

04. juni 2013

Whistleblower-ordninger - noget for alle banker?

Michael CamphausenMichael Camphausen har skrevet et indlæg i det seneste FinansWatch Magasin, som netop er udkommet:

EU vil gøre de kontroversielle whistleblower-ordninger obligatorisk for bankerne i alle medlemslande. Og også herhjemme gør Finanstilsynet nu klar til at gøre ordningerne lovpligtige. Michael Camphausen ser nærmere på den kommende regulering og på baggrunden herfor.

Da den finansielle krise var på sit højeste kom der markant fokus på bankernes whistleblower-ordninger – eller rettere mangel på samme – som et nyttigt redskab, der kunne have afsløret den usunde praksis i mange banker og på denne vis kunne have begrænset eller måske ligefrem hindret flere af de mange bankkrak herhjemme. Det var i hvert faldt antagelsen hos Finansforbundet, som gjorde det til sin mærkesag at give bankernes medarbejdere en mulighed for at blæse i fløjten og således anonymt rapportere om ulovligheder eller anden form for skadelig adfærd i bankerne tidsnok for bankernes selv eller myndighederne til at tage hånd herom, inden banken havner i alvorlige økonomiske vanskeligheder.

Men siden da er spørgsmålet fløjet under den finansielle kriseradar, og det massive fokus har i stedet været på andre af de regulatoriske redskaber, som efterhånden fylder tilsynets værktøjskasse ganske godt op. Der er imidlertid tale om stilhed før stormen – eller rettere stilhed før fløjteblæsningen - for inden længe bliver det et egentligt lovkrav, at alle banker skal etablere obligatoriske whistleblower-ordninger.

Indtil videre er det faktisk kun en lille håndfuld banker herhjemme, som allerede har indført en sådan whistleblower-ordning frivilligt. Og snart får de øvrige pengeinstitutter altså travlt med at komme på plads hermed. Det gælder for alle banker, sparekasser og andelskasser. Og det kommer tilsyneladende også til at gælde for alle de andre finansielle virksomheder.

Læs hele indlægget om whistleblower-ordninger (pdf)

Michael er tilknyttet FOCOFIMA som projektforsker, ph.d. i finansiel regulering med fokus på bankernes regulatoriske forhold. Han er desuden advokat hos LETT med speciale i bank- og finansieringsret.