Professor Jørn Vestergaard kritiserer regeringens udspil om ungelavalder og ungekriminalitetsnævn – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > 2017 > Professor Jørn Vesterg...

18. december 2017

Professor Jørn Vestergaard kritiserer regeringens udspil om ungelavalder og ungekriminalitetsnævn.

Regeringen lægger op til at stemple børn under 15 år som små forbryderspirer og giver dem ikke de nødvendige retsgarantier, viser en analyse, som offentliggøres i seneste nummer af Advokaten.

Formelt set indebærer regeringens udspil om ungelavalder og ungdomskriminalitetsnævn ikke en nedsættelse af den kriminelle lavalder. Men det foreslåede nævn skal i sine afgørelser tage hensyn til karakteren af den begåede kriminalitet. Al sagkundskab viser, at man derved risikerer at fastholde dem i den rolle, stik imod intentionerne. Og det kniber med retssikkerheden.

Den udbredte lettelse over, at den kriminelle lavalder alligevel ikke i formel forstand skal sænkes, har næsten helt fjernet opmærksomheden fra de problematiske elementer i regeringens udspil.

Læs hele artiklen i Advokaten 10 2017 s. 41-45 (pdf)