Æresrelaterede forbrydelser – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > 2017 > Æresrelaterede forbryd...

07. september 2017

Æresrelaterede forbrydelser

Foto: Sille Veilmark

Den æresrelaterede lovgivning er overflødig, uklar og ineffektiv. Det er konklusionen på Sabba Mirzas ph.d.-afhandling, som hun for nylig forsvarede.

De særlige bestemmelser i straffeloven er et udtryk for følelsesbaseret lovgivning, siger Sabba Mirza i interviewet. Hun påpeger, at der allerede eksisterer generelle forbud mod lemlæstelse, vold og tvang i dansk lovgivning.

»Fælles for den æresrelaterede lovgivning er, at den er blevet formuleret i kølvandet på massivt medie- og politisk fokus. Konteksten er den moralske panik af global islamofobi efter 11. september 2001 og de moralske korstog, som forskellige politikere har haft held til at føre,« siger Sabba Mirza.

Afhandlingen blev af bedømmelsesudvalget beskrevet som »et værdifuldt bidrag til national og international forskning«.

»Afhandlingen behandler et væsentligt, aktuelt samfundsmæssigt og strafferetligt problemområde. Den grundige analytiske tilgang til de tre paragraffer inddrager hele processen med folketingshøringer, mediedækning og så videre, som er gået forud for lovvedtagelserne. Det er højrelevant, for ret og politik kan ikke fuldstændigt adskilles. Det kræver videnskabeligt mod at give sig i kast med et så politisk sensitivt emne som æresrelaterede forbrydelser,« siger professor Hanne Petersen, der var leder af bedømmelsesudvalget.

Læs hele artiklen