Bæredygtighed til forhandling – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > 2014 > Bæredygtighed til forh...

17. oktober 2014

Bæredygtighed til forhandling

25 studerende får den 20.-21. oktober mulighed for at prøve rollen som statsministre, præsidenter og ministre. I konkurrencen Copenhagen Competition skal de studerende forhandle en fiktiv, multilateral aftale om bæredygtighed på plads. Syv universiteter fra hele verden stiller med hold, der alle kæmper om at vinde retten til at kalde sig den bedste forhandler i dette års Copenhagen Competition, som er arrangeret af Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet.

Copenhagen Competition er en international konkurrence, hvor de studerende simulerer at forhandle en multilateral aftale på plads. Temaet for årets konkurrence er bæredygtighed, og for at gøre spillet så realistisk som muligt, forhandler de studerende inden for rammerne af en Sustainable Energy Trade Agreement (SETA), som er et eksisterende multilateralt samarbejdsinitiativ. Ligesom i den virkelige verden er målet, at landene bliver enige om en aftale, som alle bakke op om.

Grøn økonomi hitter

Laura Nielsen, lektor ved Det Juridiske Fakultet og ansvarlig for konkurrencens faglige indhold forklarer:

- Bæredygtighed og det man kalder ”grøn økonomi” har igennem årene fået et større og større internationalt fokus, og Danmark har været ét af de lande, som har været med til at sætte det på dagsordenen både politisk og inden for forskningsverdenen. Som forsker inden for området er jeg både glad og stolt over, at give disse studerende den viden og ballast der skal til, for at fortsætte den positive udvikling. Deltagerne er topstuderende fra hele verden, som formår at sætte deres uddannelse i spil og bruge den til at skabe konkrete løsninger, som kan bruges i den virkelig verden.

Løsninger findes på tværs af faglige skel

Holdet fra Københavns Universitet består af to jurastuderende og en skovbrugsvidenskabsstuderende (Fotograf: Ugo Giganti, University Post)

Og netop den virkelige verden er i disse dage optaget af, hvordan man skaber økonomisk vækst der samtidig er bæredygtig. I dagene hvor Copenhagen Competition afholdes, finder to store konferencer om bæredygtighed sted i København: Mens den danske regering har inviteret statsoverhoveder, eksperter og internationale virksomheder til møde i Global Green Growth Forum (3GF) for at diskutere hvordan man kan skabe grøn vækst, samler Københavns Universitet eksperter og forskere fra mere end 50 forskellige lande til at diskutere løsninger, udfordringer, scenarier og trends indenfor bæredygtig omstilling på kongressen Global Challenges: Achieving Sustainability.

- Omstilling til grøn økonomi er en proces som kræver engagement både fra politisk hold, fra erhvervslivet og fra forskningens verden. Bæredygtighed kan kun opnås ved at samarbejde på tværs af skel. Derfor består alle holdene i Copenhagen Competition også af studerende fra forskellige fag. Det nytter ikke noget at være god til at forhandle en juridisk aftale, hvis man ikke har en stærk videnskabelighed inden for fx økonomi, sundhed, biodiversitet, vandressourcer og lignende. Videnskaben har både til opgave at analysere den nuværende situation, stille løsningsforslag og beregne resultaterne af løsningsforslagene, forklarer Laura Nielsen.

Den nye generation af ledere

Deltagerne i Copenhagen Competition bedømmes derfor både indenfor deres juridiske og videnskabelige faglighed og deres for deres færdigheder i at forhandle med de andre hold. Finalen finder sted den 21. oktober, og vinderne offentliggøres på 3GF-konferencen, hvor statsminister Helle Thorning-Schmidt vil overrække prisen til det vindende hold.

- Deltagerne i Copenhagen Competition er morgendagens ledere og forhandlere. Det er dem, som skal skabe fremtidens løsninger for verdenssamfundet. Det bliver derfor spændende at høre, om de studerende når frem til innovative løsninger eller ideer, siger Laura Nielsen, der ligeledes vil deltage i prisoverrækkelsen.

Lektor Laura Nielsen

Kommunikationsmedarbejder Lise Steen Nielsen