ICC fylder 10 år – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > 2012 > ICC fylder 10 år

06. juli 2012

ICC fylder 10 år

ICC logoDen 17. juli 1998 tog 120 lande en historisk beslutning og stemte for oprettelsen af den permanente Internationale Straffedomstol (ICC). Dette skete mere end et halvt århundrede efter retsopgøret ved Nürnberg og mod USAs erklærede modstand.

ICC's hovedkvarter i Haag, Holland
Den 1. juli 2002, efter 60 lande havde ratificeret ICC Statutten i deres nationale parlamenter, begyndte ICC sit arbejde. Ti år senere har Domstolen kun udstedt en dom (mod Thomas Lubanga, en militsfører fra DR Congo), men igangsat sager mod 26 andre personer. ICC har på nuværende tidspunkter sager og undersøgelser i den Centralafrikanske Republik, Darfur (Sudan), DR Congo, Elfenbenskyst, Kenya, Libyen og Uganda.

Martin Mennecke, adjunkt og ICC ekspert ved Center for International Law and Justice ved Juridisk Fakultet, talte med DR P1 om hvad Domstolen har opnået og der er for aktuelle udfordringer.

Hør interviewet i P1 Morgen den 2. juli 2012 (Straffedomstol fylder 10)