Mindeord - Hjalte Rasmussen (1940 - 2012) – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > 2012 > Mindeord - Hjalte Rasm...

13. august 2012

Mindeord - Hjalte Rasmussen (1940 - 2012)

Det Juridiske Fakultet
Den 13. august 2012

Hjalte RasmussenDet er med bedrøvelse og beklagelse, at Det Juridiske Fakultet har modtaget meddelelse om, at professor, dr.jur. Hjalte Rasmussen er gået bort efter kort tids sygdom.

Hjalte Rasmussen blev uddannet som cand.jur. ved Københavns Universitet i 1966. I en alder af 30 år begyndte han sit akademiske liv som adjunkt ved Copenhagen Business School, hvor han frem til 1993 gjorde karriere som lektor, docent og professor. I løbet af denne ansættelse blev han lic.jur. fra Århus Universitet i 1975 og dr.jur. fra Københavns Universitet i 1986. Med virkning fra 1993 blev han udnævnt til professor i folke- og EU-ret ved Det Juridiske Fakultet. I dag er en sådan karriere ikke usædvanlig, men Hjalte Rasmussen brød dengang med et system, der i udpræget grad var præget af, at juridiske forskere kun gjorde karriere på én institution.

I offentligheden var Hjalte Rasmussen kendt for sine meningers mod. Han tøvede ikke med at kritisere myndigheder eller domstole i ind- eller udland, hvis de efter hans opfattelse gik over stregen. Men hans ry gik langt ud over landets grænser. Universiteter i Europa, Nord- og Sydamerika og Australien havde stor glæde af Hjalte Rasmussen som gæsteforsker og -underviser.

Mest kendt er Hjalte Rasmussen dog for den forskning, der gjorde ham til et ikon for en hel generation af kolleger i både ind- og udland. Hans banebrydende forskning inden for EU-retten dannede skole og ændrede for altid den måde, hvorpå EU-retten — og ikke mindst EU-domstolens afgørelser — blev udlagt.

Hans forskning var provokerende og grænseoverskridende. I mere end én forstand. Kritikkerne stod derfor i kø, især i hans tidlige karriere. Hjalte Rasmussen ville ikke have haft det på anden måde. Som forsker forstod han værdien af uenighed. At åndsvidenskaben ikke kan udvikle sig, hvis alle ånder går i takt. Nogen skal udfordre takten, bryde ud af geledderne og gå nye veje. Også selvom tidens kæmper følger den slagne vej og ikke ser med milde øjne på vaklen i geledderne.

Det kræver et sjældent mod at vælge Hjalte Rasmussens vej. Det kræver stor standhaftighed at blive på vejen, når indpasning i geledderne er en lettere vej. Men ved vejs ende husker eftertiden ikke de traditionsbundne, der marcherede frem til målet i flok. Vi husker den person, der skilte sig ud og viste en ny vej for kommende generationer. Vi husker eneren og pioneren, og en sådan var professor Hjalte Rasmussen.

Vore tanker og dybeste medfølelse går til hans familie.

Henrik Dam
Dekan, dr.jur.