Diplomatisk krise mellem ICC og Libyen – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Nyheder > 2012 > Diplomatisk krise mell...

03. juli 2012

Diplomatisk krise mellem ICC og Libyen

Efter flere ugers intensive forhandlinger mellem Libyen, den Internationale Straffedomstol (ICC), Australien og en række andre lande og internationale aktører, har en rebelgruppe i den libyske by Ziltan igår endelig løsladt en ICC medarbejder.

For lidt mere end et år siden var de libyske rebeller glade for nyheden om, at den Internationale Straffedomstol skulle undersøge situationen i Libyen og holde Muhammed Ghaddafi ansvarlig for sine forbrydelser. Idag er Ghaddafi død, rebellerne ved magten og ICC knapt så populær. Den 7. juni anholdt en lokal rebelgruppe en ICC jurist ved navnet Melinda Taylor fra Australien. Taylor er forsvarsadvokat og skulle mødes med Saif Ghaddafi for at tale om hans juridiske muligheder i forbindelse med en mulig ICC retssag. Den libyske rebelgruppe anholdt Taylor, fordi hun angiveligt havde medbragt noget materiale og breve som truede Libyens nationale sikkerhed.

Tilbageholdelsen af Taylor skabte en helt uset situation, fordi ICCs medarbejdere ifølge folkeretten er beskyttet af immunitetsregler og ikke bare kan anholdes af nationale myndigheder. Siden havde flere internationale aktører, herunder FNs Sikkerhedsrådet, NATO og EU, opfordret den libyske centralregering til at løslade Melinda Taylor - men uden held.

Nu hvor Taylor endelig er blevet løsladt, rejser sagen spørgsmålet om, hvordan samarbejdet mellem ICC og relevante lande fremover skal fungere. Dette gælder især for forholdet mellem ICC og Libyen, fordi Domstolen snart skal træffe afgørelsen over, om Saif Ghaddafi skal retsforfølges i Libyen eller ved ICC.

Martin Mennecke, adjunkt og folkeretsekspert fra Center for International Law and Justice, forklarer i interviewet med Orientering den aktuelle situation i sagen.

Hør interviewet  i Orientering 29. juni 2012 kl. 16:27 på P1

ICC logo   Libyens flag