UBVA-rapport om unge akademikeres forhold til ophavsretten – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Forskning > Nyheder om forskning > UBVA-rapport om unge a...

18. oktober 2010

UBVA-rapport om unge akademikeres forhold til ophavsretten

Forord af ACs formand Erik Jylling og Morten Rosenmeier fra CIIR/CRS

UBVA-rapport om unge akademikeres forhold til ophavsrettenOphavsretten er under pres. Den er opfundet i en tid, hvor verden var analog, og hvor de beskyttede værker i vidt omfang var noget, man kunne tage at føle på. Men det er fortid nu. I dag er verden digital. Og folk uploader og downloader ulovligt materiale til og fra nettet i stor stil, til rettighedshavernes fortvivlelse. Det er ophavsrettens store udfordring i det 21. århundrede. »Den digitale udfordring«, som man kalder det.   Hvis ophavsretten skal klare den udfordring, er det nødvendigt, at den har opbakning blandt rettighedshaverne og brugerne. De unge akademikere vil udgøre en magtfuld fraktion i den sammenhæng. Det er i høj grad dem, der skal bygge fremtidens samfund. Og dem, der vil skabe - og bruge - mange af de værker, der bliver lavet i fremtiden. Det er derfor et godt spørgsmål, hvilken holdning de unge akademikere egentlig har til ophavsretten.   Respekterer de den?   Kan de gå ind for den?   Bryder de den?   Hvorfor?   AC og UBVA har i 2010 fået lavet en rapport "Unge akademikere og ophavsretten i en digital tidsalder". Her prøver vi at kaste lidt mere lys over de spørgsmål.

Læs rapporten her (pdf)