Oprør om ophavsret – Københavns Universitet

Det Juridiske Fakultet > Forskning > Nyheder om forskning > Oprør om ophavsret

02. november 2010

Oprør om ophavsret

JURA: Ophavsretten er fra dengang musik var noget, man købte i den lokale musikbutik. Nu sætter en række forskere fra København Universitet ophavsretten til debat. Ophavsretten skal sikre, at fx musikere får honorar, når vi hører deres musik, men i dag gør den samtidig mange almindelige danskere kriminelle.

CD'er i en håndDen danske ophavsret skal beskytte ophavsmænd, producenter og udøvende kunstnere mod, at deres værker bliver kopieret og brugt offentligt uden deres samtykke. Den nuværende ophavsret er fra 1995, men de seneste år har den gennemgået en grundlæggende revidering for at tilpasse sig samfundsudviklingen. Spørgsmålet er, om det er lykkes:

- Verden er nu digital og mange værker ligger i dag ulovligt på nettet. De unge uploader og downloader fra de står op til de går i seng. Det er ganske vist ulovligt, men de gør det alligevel, siger professor Morten Rosenmeier fra Det Juridiske Fakultet på Københavns Universitet.

Ophavsretten gør mange kriminelle

Et af de væsentligste konsekvenser er, at den hver eneste dag gør mange almindelige danskere til kriminelle. Mange foretager piratkopiering i stor stil, når de er på nettet.

- Hvad skal vi gøre ved, at folk downloader ulovligt på nettet? Skal vi have strengere straffe? Kappe deres internetforbindelser, når de ikke opfører sig ordentlig på nettet? Eller må vi simpelthen erkende, at tiden i virkeligheden er løbet fra alt den ophavsret, spørger juraprofessor ved København Universitet Morten Rosenmeier, som også er medarrangør på symposiet: 'Skal ophavsretten afskaffes?', der afholdes den 4. november 2010.

Disse problemstillinger er nogle af dem, som en række nationale og internationale forskere samt repræsentanter fra blandt andet forlags- og musikbranchen debatterer på symposiet. Formålet med symposiet er både at diskutere udfordringerne for den moderne ophavsret lige nu og kigge ind i glaskuglen efter, hvad der kan gøres ved ophavsretten i fremtiden.

Symposiet 'Skal ophavsretten afskaffes?' den 4. november kl. 9.30 - 17.30 arrangeres af ACs Udvalg til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde (UBVA) i samarbejde med Det Juridiske Fakultet ved Københavns Universitet, Center for informations- og innovationsrets (CIIR) og Center for Retskulturelle Studier (CRS).

Professor Morten Rosenmeier
Det Juridiske Fakultet